Startsida / Inlägg

Steenkakan: Big Star

av Håkan Steen
bigstarcompletethirdRateBig Star
Complete Third
Omnivore/Warner

POP Jovisst, överkurs. Särskilt som Big Star aldrig har fått något bredare erkännande. Trots att R.E.M., Teenage Fanclub och svenska Hardy Nilsson har hyllat dem. Trots att alla Håkan Hellström-fans har hört ”Thirteen”-covern ”13”.
Inte ens utmärkta dokumentären ”Nothing can hurt me”, som finns på Netflix (se den!), verkar ha gjort någon skillnad.
Det kortlivade Memphis-bandets tredje album kom ut i olika varianter under namnen ”Third” och ”Sister lovers”  och var inte ens ett ”riktigt” album utan ihopsamlade inspelningar av Alex Chilton och Jody Stephens från 1974 när de såg Big Star som avslutat.
Därför har det alltid vilat en lite ”störd” känsla över ”Third”. Men skivan rymmer några av bandets bästa låtar: ”Kizza me”, ”Kanga roo” (som Jeff Buckley gjorde cover på) och underbart sarkastiska ”Thank you friends”.
Det här är tre skivor med allt som går att knyta till ”Third”-eran. Däribland halvfärdiga T Rex– och Kinks-covers som vi hade klarat oss fint utan. Men boxen är så välgjord och texterna av bland andra Ken Stringfellow i Posies och Gary Louris i Jayhawks så sjudande av kärlek att en popälskare kan bli löjligt glad för betydligt mindre.
BÄSTA SPÅR: ”Thank you friends”.

LÄS FLER SKIVRECENSIONER HÄR!
LÄS FLER STEENKAKOR HÄR!
LÄS ÄNNU FLER STEENKAKOR HÄR!

 • Tjänstgörande nöjesredaktör: Sandra Wejbro
 • Nöjeschef: Andreas Hansson
 • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lena K Samuelsson
 • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
 • Redaktionschef: Karin Schmidt
 • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
 • Org.nr: 556100-1123
 • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
 • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
 • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
 • Telefon växel: 08 725 20 00
 • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB