Startsida / Inlägg

Wintergatan släpper nytt och tar Marble Machine på turné

av Rebecka Ljung

Onsdagen var rätt högljudd på Debaser Strand i Stockholm. Orsaken stavas Wintergatan. Bandet bjöd på ljudfest och äkta musikglädje med synthar, dragspel, vibrafon, elektriska strängar, trummor, melodika, skrivmaskin och hemmagjorda instrument som modulinen.
Detektivbyrån-bekanta Martin Molin var så pepp att han råkade slå huvudet i en lykta på scenen. Men allt gick bra, så mellan fina låtar och brandtal för cykling, släppte han ifrån sig ett par nyheter.
Wintergatan jobbar på inte bara ett, utan två nya album. Det ena ska bli lite lugnare och det andra mer intensivt. Molin har gett Wintergatan (mest sig själv, va?) snickeriförbud tills nästa album är färdigställt. Därefter tänker sig bandet en turné – med Molins uppfinning och Youtube-succé Marble Machine (med över 26 miljoner visningar i skrivande stund).
Maskinen, som spelar musik med hjälp av 2000 kulor, är på ett ställe 80 centimeter bred. Tyvärr är dörren till rummet som den byggdes i bara 70 centimeter, förklarade Molin inför Debaser-publiken. Men inför nästa liverunda ska en fullstor kopia byggas, i sju moduler som kan tas isär och åka på turné.
På Strand hade bandet med sig en liten kompis till Marble Machine, som också var effektfull. Se den in action i klippet här ovanför.

Wintergatan live på Debaser Strand. Foto: Rebecka Ljung.
Wintergatan live på Debaser Strand. Foto: Rebecka Ljung.
 • Tjänstgörande nöjesredaktör: Anders Hedberg
 • Nöjeschef: Andreas Hansson
 • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lena K Samuelsson
 • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
 • Redaktionschef: Karin Schmidt, Lotta Folcker
 • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
 • Org.nr: 556100-1123
 • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
 • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
 • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
 • Telefon växel: 08 725 20 00
 • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB