Startsida / Inlägg

Zacke släpper album: ”Vill inte göra nån Jägarna-rap”

av Rebecka Ljung
Zacke har färdigställt nya albumet ”Fattigkussen”. Foto: Pressbild.
Zacke har färdigställt nya albumet ”Fattigkussen”. Foto: Pressbild.

Zacke är tillbaka. Norrbotten är i fokus även på nya plattan – ett Norrbotten långt från Norrlands guld-reklamer. Det som utspelar sig i lägenheter i småstaden, bland vanligt folk.

I ett utskick konstaterar den 33-årige rapparen att han inte känner igen sig i skildringar av stugor i skogen och sådant ”typiskt norrländskt”. Men ändå kommer han ju, stolt, från ”resten av Sverige”. Är det en hint till SVT-programmet med samma titel? Ja, lite…

Musikbloggen tog ett snack med den alldeles snart skivaktuella rapparen, som nu ber om din postadress på internet.

Po Tidholm har gjort ett jättebra program, där han väl tar upp klyftorna och polariseringen mellan stad och land. Men… Det finns alltid en risk att det blir förenklat, på nåt sätt. Jag är ju uppvuxen på en landsort, fast inte på en bonnagård, utan i en lägenhet. Jättemycket folk har vuxit upp i vanliga hyresrätter, och det kanske inte är nog exotiskt, men det det finns hur mycket intresssanta historier som helst om de här människorna. Det är väl där jag börjar skriva, säger Zacke och fortsätter:

– Så, min skiva handlar väl om det. Jag tycker att min nya skiva fyller luckor som uppstår. Det här är historier som normalt inte skildras. Det är nästan en politisk handling, bara det.

Plattan ligger färdig nu, redo att släppas den 11 november. Huvudproducent är ”Mördar-Anders” från Movits! och titeln lyder ”Fattigkussen”.

Vem är Fattigkussen?

– Fattigkussen är som en karaktär som jag har byggt skivan kring, baserad på personer omkring mig och klickar av mig själv. Det är min egen variant av ”den fattiga kusinen från landet”. Om förra skivan var väldigt självbiografisk så är de här låtarna mer filmiska, och de handlar mer om personer än om platser.

Är det några i din närhet som bör bli nervösa inför släppet?

– Ja, kanske! Haha! Eller nej, jag har sopat igen spåren och nämner ingen namn. Fast… Jo, det gör jag. Jag nämner namn. Men jag outar ingen.

När Zacke började kände han sig rätt ensam, men nu gläds han åt att många fler stolt berättar om sina små uppväxtorter, i annars rätt storstadscentrerad populärmusik. Han är stolt över förra albumet ”Renhjärtat”, men också lite rädd att börja uppfylla klyschiga uppfattningar om Norrbotten.

– Jag vill inte berätta saker som folk förväntar sig att de ska höra av mig. Jag vill inte att det ska bli klyschor, som att jag checkar av boxar för vad jag är. Jag är liksom inte sugen på att göra nån slags ”Jägarna”-rap. Även om det säkert hade funkat bra! Hehe!

Han vill gå djupare nu, säger han, men vägrar berätta konkret vad låtarna handlar om. Han säger också att ett antal andra musiker och gäster har varit med och berikat, tidigare i processen än sist. Flera från hemstaden Luleå, som artisten tycker förtjänar mer ”shine”. Ansiktet och Peter Morén från Peter Bjorn and John kommer också höras på albumet.

Om du skriver in din postadress på Zackes sajt, kommer han skicka något till dig. Ja, det handlar alltså om äkta gammeldags fysisk post. Men vad en kan förvänta sig, tänker artisten inte avslöja. Vågar du chansa?

– Det är inget läskigt. Det är något fett. Nåt grymt. Det är absolut inga bajspåsar eller nåt sånt där. Det kommer innan skivan, liksom, som en privat preview av ett slag. En liten teaser …

Den 4 november släpps singeln ”Ohojaja” från den kommande plattan. I vinter blir det turné.

LÄS OCKSÅ: Zacke om första kärlekslåten: ”Vem vill ha spya i håret?”

 • Tjänstgörande nöjesredaktör: Sandra Wejbro
 • Nöjeschef: Andreas Hansson
 • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lotta Folcker
 • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
 • Redaktionschef: Karin Schmidt
 • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
 • Org.nr: 556100-1123
 • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
 • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
 • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
 • Telefon växel: 08 725 20 00
 • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB