Startsida / Inlägg

Sweden Rock kärleksbombas efter alliansen med UNHCR

av Mattias Kling
Slash – här på Sweden Rock 2015 – är en av de artister som bidrar till festivalens kampanj tillsammans med Sweden for UNHCR. Foto: Rickard Nilsson
Slash – här på Sweden Rock 2015 – är en av de artister som bidrar till festivalens kampanj tillsammans med Sverige för UNHCR. Foto: Rickard Nilsson

Det är ingen idé att hymla med det uppenbara. När det gäller progressivitet har väl inte Sweden Rock varit något epicentrum i södra Sverige.
Vi talar trots allt om en festival där det så sent som för bara några år sedan syntes besökare som stolt bar tröjor med budskapet ”Bevara negerbollen” och andra infantila samtidsanalyser. Sweden Rock har till skillnad från exempelvis Peace & Love aldrig lutat sig mot ett uttalat samhällsengagemang.
Därför är det extra glädjande att festivalen, som så sent som förra veckan blev en del av Live Nations omfångsrika verksamhet, har beslutat sig för att stödja Sverige för UNHCR inför 2017.
Med tanke på festivalens geografiska närhet till SD-täta Sölvesborg – i riksdagsvalet 2014 samlade det så kallade fosterlandsvänliga partiet över 22 procent av rösterna och blev näst störst i kommunen – känns detta som ett extra tydligt statement. Genom att aktivt stödja FN:s flyktingorgan och dess svenska insamlingsstiftelse står Sweden Rock upp för mänskliga rättigheter och ett synsätt som inte styrs av landgränser eller populistisk främlingsfientlighet utan av en tanke om att vi alla är människor som befolkar samma klot och att vi alla blöder och gråter på samma sätt.
– Valet av samarbetspartner var enkelt. Just nu är det fler människor på flykt runt om i världen än någonsin tidigare. På uppdrag av FN leder UNHCR arbetet med att skydda dessa människor undan krig och förföljelse. UNHCR delar ut nödhjälp, kämpar för deras mänskliga rättigheter och ger människor på flykt en bättre framtid, skriver festivalens presschef Sofia Lindqvist Lacinai i ett pressmeddelande.
Samarbetet inleds med en Tradera-auktion där en rad hårdrockare – alla från Judas Priest och Megadeths Dave Mustaine till Slash och Sabaton – har bidragit med signerade gitarrer. Intäkterna från dessa tänkbart lukrativa budgivningar går direkt till organisationens arbete för utsatta människor på flykt.
– Senare under året kommer vi att genomföra ytterligare stödjande
aktiviteter, och under Sweden Rock Festival 2017 kommer du att kunna träffa
representanter för Sverige för UNHCR på plats, meddelar Lindqvist Lacinai.
Även publiken gör tummen upp för festivalens engagemang. Sedan nyheten publicerades på dess Facebooksida tidigare i dag har hundratals personer gillat posten och kommentarerna har varit oväntat positiva, vilket går att se på skärmdumpen nedan:Sweden Rock Facebook
Det är bara att hålla med talarna ovan. Och glädjas över att det på Sweden Rock 2017 blir väldigt mycket svårare att hävda frizon mot omgivningen och vaccination mot en värld i kollaps.
Hatten av för detta.

LÄS FLER TEXTER OM SWEDEN ROCK HÄR!

 • Tjänstgörande nöjesredaktör: Sandra Wejbro
 • Nöjeschef: Andreas Hansson
 • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lotta Folcker
 • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
 • Redaktionschef: Karin Schmidt
 • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
 • Org.nr: 556100-1123
 • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
 • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
 • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
 • Telefon växel: 08 725 20 00
 • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB