Startsida / Inlägg

Veckans singlar: lysande hiphop och rockande piggsvin

av Markus Larsson
ska%cc%88rmavbild-2016-11-25-kl-18-26-08
Vem trodde att Erik Lundin och Måns Zelmerlöw skulle få plats i samma bild?

Veckans singlar! Veckans singlar! Veckans singlar!
Den här veckan tar Markus Larsson på sig flytvästen och hoppar ner i låtfloden.

RateErik Lundin
Välkommen hem
RMH Sound
Respect My Hustle börjar bli en svensk motsvarighet till indiebolaget Creation. I kollektivet, ett kombinerat management- och skivbolag, ingår bland andra Silvana Imam, Cherrie, Leslie Tay och Erik Lundin. RMH har blivit en pålitlig kvalitetsstämpel. Särskilt tillsammans med producenten Nils Svennem ”Nisj” Lundberg. Musiken, bilderna, videorna – allt förenas i en gemensam estetik och ideologi. Och bredvid Silvana Imam är Erik Lundin den starkaste profilen. Han belönades med två Grammisar i år, bland annat för Årets textförfattare, och på nya ep:n ”Välkommen hem” fortsätter han att skriva texter som lämnar de flesta långt bakom sig. ”En dag” vecklar lugnt och långsamt ut sig till en av årets bästa musiknoveller. Och i ”Abiat”, som är slang för kokain, låter det som att tv-serien ”The wire” utspelar sig mitt under Summerburst-festivalen.

RateThe Rolling Stones
Ride ’em on down
Interscope/Universal
Ytterligare ett smakprov från Stones kommande bluesskiva. Denna gång sätter de tänderna i Eddie Taylors ”Ride ’em on down”. Taylor spelade in låten, som släpptes på Vee Jay Records, i Chicago 1955. Rockbandet Stones har sedan länge haft kreativ soppatorsk. I dag låter de bättre som primitivt bluesband. Känslan av att få sitta som en fluga på replokalens vägg har inte varit starkare sedan början av 70-talet.

RateLabyrint
Jamaicagrejen
Universal/Redline Recordings
Labyrint har spelat in musiken på Jamaica med de legendariska producenterna Sly & Robbie. De återanvänder helt enkelt några producentduons klassiska riddims. Det är imponerande hur sömlöst musiken, däribland Ini Kamozes ”Hail me idren”, sys ihop med en svensk tillvaro långt bortom Kingston. Ett bevis på reggaemusikens universiella kraft.

RateFirefox AK
A new shape
Razzia/Border
Det är i ”One last time” man fastnar. Duetten mellan Andrea ”Firefox AK” Kellerman och Elias är en sammetslen och bedårande 80-talsdröm. Dynamiken mellan rösterna påminner om den som finns hos The XX.

RateScarlett Johansson
Set it all free
Universal
I filmen ”Sing” spelar Scarlett Johansson ett piggsvin. Hon har ett rockband tillsammans med andra animerade piggsvin. I 3D. Och det låter ungefär som du tror. Det vill säga Katy Perry. I samma film lånar Matthew McConaughey ut sin röst till en koala. Kände att det behövde nämnas.

RateMåns Zelmerlöw
Glorious
Universal
Låten känns och låter som en fortsättning på ”Heroes”. Singeln är i så fall ingen lyckad uppföljare. Zelmerlöw verkar tyvärr ha spelat in sin ”Rocky II”.

TIDIGARE ”VECKANS SINGLAR” FINNS HÄR!

LÄS FLER SKIVRECENSIONER HÄR!

 • Tjänstgörande nöjesredaktör: Ebbe Jonsson
 • Nöjeschef: Andreas Hansson
 • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lotta Folcker
 • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
 • Redaktionschef: Karin Schmidt
 • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
 • Org.nr: 556100-1123
 • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
 • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
 • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
 • Telefon växel: 08 725 20 00
 • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB