Startsida / Inlägg

Svensk artist ges ut i sagobok med Nick Cave och Bon Iver

av Rebecka Ljung
Foto: Waxploitation Records
Foto: Waxploitation Records

Det här är ju ingen bokblogg. Men när stjärnsmällen Nick Cave, Kathleen Hanna, Tom Waits, Bon Iver-frontmannen Justin Vernon, Gary NumanLaura Marling, Devendra Banhart och svenska Anna von Hausswolff (!) ingår bland författarna, vore det tjänstefel att inte tipsa.
Nästa år släpps en spännande bok som har spårat ganska långt från grundidén. Det var Jeff Antebi, grundare av skivbolaget Waxploitation (Gnarls Barkley, Danger Mouse m.fl.), som ville sätta ihop en barnbok där hans favoritartister skapar egna sagor ihop med nutida, målande konstnärer.
Att tidspressa författarna skulle inte hjälpa, konstaterade skivbolagsgrundaren. Så, utan deadlines har projektet sträckt sig över tio år. Men nu är det klart. ”Stories for ways and means” heter resultatet, som ges ut 2017.
Boken lär inte längre passa barn, på grund av ”konstiga bilder, obehagliga bilder och svordomar”. Men förtjänsten ska som planerat gå till organisationer som arbetar för barns läsning och möjlighet att gå i skolan.
På 350 sidor ryms berättelser med matchande konstverk, skapade i 29 konstellationer, oftast duos bestående av en musiker och en konstnär. Berättelsen ”The little boy and the glowing globe” är skriven av svenska Anna von Hausswolff (som släppte orgelverket ”Källan” till streaming vid jul) och Maria von HausswolffAlessia Iannetti heter konstnären som har målat sagan.
Ännu mer stjärnspäckning, förresten: I filmklipp som gör reklam för ”Stories for ways and means” hör vi bekanta röster som brittiska artisten King Krule och den amerikanska skådisen Danny Devito.
Synd att det är så långt till önskelistetider, tänker jag. Tomten, kör du en extra sväng?

Anna von Hausswolff. Foto: Pressbild.
Anna von Hausswolff. Foto: Pressbild.
 • Tjänstgörande nöjesredaktör: Sandra Wejbro
 • Nöjeschef: Andreas Hansson
 • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lotta Folcker
 • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
 • Redaktionschef: Karin Schmidt
 • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
 • Org.nr: 556100-1123
 • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
 • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
 • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
 • Telefon växel: 08 725 20 00
 • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB