Startsida / Inlägg

Dropkick Murphys har starka avsikter men svagare låtar

av Mattias Kling
sfböladfadsf Foto: Kerry Brett
”Spela ’Viggen’ är du hygglig”. Foto: Kerry Brett

Dropkick Murphys ”11 short stories of pain & glory”RateDropkick Murphys
11 short stories of pain & glory
Born & Bred/Border

FOLKROCK I takt med att musiken tappat supergnistan på senare år har den stora behållningen med Boston-gruppen blivit historieberättandet. Med den lilla människan i fokus beskriver de kampen för en drägligare tillvaro, vare sig det handlar om de immigranter som en gång bröt upp från de brittiska öarna för att söka lyckan i USA eller om de miljoner människor som i dag lider i roffarkapitalismens bombkratrar.
Det är dessa moment som skänker Dropkick Murphys nioende giv djup och nerv. Den hotfulla visan ”4–15–13” avhandlar bombattentatet mot ett maratonlopp i hemstaden för snart sju år sedan medan en handfull spår tacklar missbruk och dödsfall med hjärta och inlevelse.
Satta i detta sammanhang får kompositionerna en inre stuns som melodier och arrangemang dessvärre sällan lyckas plocka hem. Tempot är mestadels behagligt och tryggt, mer återhållet än dramatiskt, och väldigt långt ifrån de energirusningar som gruppen behärskar så väl. Snarare är grundtonen i låtarna sentimental och behagligt pubrocktrygg, ta ”Sandlot” eller avrundande ”Until the next time” som målande exempel. Uttrycksmässigt placerar sig sextetten på behagligt avstånd från de barrikader de säger sig försvara.
För att undvika att bli totalt Dr Feelgood borde Ken Casey och hans mannar ta steget fullt ut och göra en helt akustisk skiva. De har ju redan en sådan i sitt dna.
BÄSTA SPÅR: ”4-15-13”.

LÄS FLER SKIVRECENSIONER HÄR!

 • Tjänstgörande nöjesredaktör: Sandra Wejbro
 • Nöjeschef: Andreas Hansson
 • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lena K Samuelsson
 • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
 • Redaktionschef: Karin Schmidt
 • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
 • Org.nr: 556100-1123
 • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
 • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
 • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
 • Telefon växel: 08 725 20 00
 • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB