Startsida / Inlägg

Steenkakan: Saint Etienne

av Håkan Steen

foxbase-alpha2RateSaint Etienne
Foxbase Alpha box set
Heavenly/Border

POP Musik som känns väldigt mycket som sin tid har ofta en tendens att åldras illa. Men väldigt många av det ivrigt genreöverskridande tidiga 90-talets mest ”moderna” album, som Massive Attacks ”Blue lines” och Primal Screams ”Screamadelica”, låter precis lika bra i dag.
Det gäller i högsta grad även den ihopsamplade korsning av sval 60-talspop och houserytmer som är London-trion Saint Etiennes debutalbum ”Foxbase Alpha”.
När skivan kom 1991 hade Sarah Cracknell ännu inte blivit fast medlem så genombrottssingeln, en radikalt omarbetad version av Neil Youngs ”Only love can break your heart”, sjöngs av relativt okända Moira Lambert. Före detta musikjournalisterna Bob Stanley och Pete Wiggs lånade gärna från väl valda håll i pophistorien, såväl i samplingar som i covers på The Field Mice och Gil Scott-Heron, och hittade därigenom ett helt eget sound.
För att fira 25-årsjubileet släpps ”Foxbase Alpha” åter på vinyl, både i originalversion och som limiterad trippelbox med 14 extraspår från samma era, en fotobok, en vinylsingel med en tidigare outgiven demoversion av singeln ”Kiss and make up” och lite annat. En väldigt snygg låda, som allt Saint Etienne gör, även om originalskivan alltjämt är grejen.
BÄSTA SPÅR: ”Only love can break your heart”.

Trippelversionen av ”Foxbase Alpha” finns ännu inte på Spotify så länken nedan går till originalalbumet.

LÄS FLER SKIVRECENSIONER HÄR!
LÄS FLER STEENKAKOR HÄR!
LÄS ÄNNU FLER STEENKAKOR HÄR!

 • Tjänstgörande nöjesredaktör: Sandra Wejbro
 • Nöjeschef: Andreas Hansson
 • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lena K Samuelsson
 • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
 • Redaktionschef: Karin Schmidt
 • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
 • Org.nr: 556100-1123
 • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
 • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
 • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
 • Telefon växel: 08 725 20 00
 • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB