Startsida / Inlägg

Veckans singlar: medioker majonäs och motiverad klassilska

av Markus Larsson
ska%cc%88rmavbild-2017-01-13-kl-16-55-11
Ed Sheeran och Miriam Bryant är aktuella med nya singlar. Men det lönar sig att gräva lite djupare bland nyheterna.

Var är vi på väg?
Det är frågan.
Men det finns några vackra glädjeämnen bland veckans nya singlar.

RateAvantgardet
Fårskinnstearaway (02.55)
Avantgardet
ROCK Med ”Fårskinnstearaway (02.55)” fortsätter Avantgardet att måla ett eget stökigt hörn i samma rum som Håkan Hellström och Joel Alme har inrett. I intervjun med Aftonbladets Rebecka Ljung förklarar Rasmus Arvidsson att de två skivorna som Jocke Åhlund har producerat med Håkan Hellström, ”För sent för Edelweiss” och ”2 steg från paradise”, är bäst i världen. Och tillsammans med just Jocke gör Avantgardet bedårande rumlarpop som säkert kan få hängivna beundrare att säga samma sak om ”Fårskinntearaway (02.55)”.

RateSäkert!
Snooza
Razzia/Sony
POP Släpptes under mellandagarna men måste nämnas ändå. Det finns nog bara en svensk artist som kan döpa en låt till det hopplösa ordet ”Snooza”. Att Annika Norlin kan göra en glimrande och varm poptext med ungefär samma radikala budskap som Trazan och Banarne – ”äh, ta det lite lugnt i stället” – är lika imponerande. Musiken är lika  målande som Björn Olssons skärgårdsmelodier. Bara orgeln förtjänar en Rockbjörn.

RateSleaford Mods
B.H.S.
Rough Trade
ROCK Det senaste debattinlägget från Storbritanniens älskvärda protestduo behöver kanske en förklaring. B.H.S. är en förkortning för varuhuskedjan British Home Stores. När kedjan imploderade i fjol förlorade 11 000 människor jobbet. Ytterligare 22 000 personer som tidigare hade varit anställda i företaget blev utan pensioner. Företagets högste kavajtupp Sir Philip Green tog skandalen med ro. Han plockade ut 400 miljoner pund, köpte sin tredje lyxyacht och seglade omkring i Medelhavet. Tidningen Vanity Fair kallar Sir Grinch Green, eller vad han nu heter, för Storbritanniens svar på Donald Trump. Enda trösten med den smaklösa soppan är att Sir Ghilip Preens rovkapitalism är ett perfekt case för Sleaford Mods och duons välmotiverade klassilska. Sarkasmerna svänger som Devo.

RateMiriam Bryant
Everything
Warner
POP Det låter tjatigt, jag vet, men vad ska Miriam Bryant göra när hon inte kan sjunga ”Så mycket bättre”-covers längre? Vet inte om ”Everything” är svaret på den frågan. Känslan i balladen är mer massproducerad än personlig.

RateEd Sheeran
Shape of you/Kings on the castle
Asylym/Warner
POP För att travestera James Blunt på Twitter (som skrev det om sig själv):
Om ni tyckte att 2016 var illa – Ed Sheeran släpper ett nytt album 2017.
Fundera på det ett tag.
Det finns absolut inget mer att säga om Sheerans mediokra majonäs.
Precis ingenting.

TIDIGARE ”VECKANS SINGLAR” FINNS HÄR!

 • Tjänstgörande nöjesredaktör: Sandra Wejbro
 • Nöjeschef: Andreas Hansson
 • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lena K Samuelsson
 • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
 • Redaktionschef: Karin Schmidt
 • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
 • Org.nr: 556100-1123
 • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
 • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
 • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
 • Telefon växel: 08 725 20 00
 • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB