Startsida / Inlägg

Video: Spana in ”Becksvart” från Lastkaj 14

av Mattias Kling
Lastkaj 14 – din fistel i gräddslangen. Foto: Jimmy Wernström
Lastkaj 14 – din fistel i gräddslangen. Foto: Jimmy Wernström

Få torde väl ha missat att vi just nu befinner oss i en fritt fallande samtid som är något av en sämre uppföljare till det tidiga 90-talet – med fler retweets och morrande nättroll.
I mångt och mycket är det punkens roll att kommentera detta och utgöra en irriterande fistel mellan makthavarnas kollektiva skinkor. Vara musik som ser på världen ur ett gräsrotsperspektiv och ställer sig på den lilla människans sida. Som pekar på fel och brister när klyftorna mellan fattig och rik börjar anta horribla proportioner.
Inte konstigt därför att Lastkaj 14 mitt under arbetet ändrade titel på sitt kommande fjärdealbum från ”En permanent helhetslösning på allt” till ”Becksvart”. Speciellt då kvartetten – geografiskt utspridd mellan Skellefteå, Uppsala och huvudstaden – under sammanställningen av de elva nya låtarna upptäckte att det nya materialet var allt annat än hoppfullt och lösningsinriktat. I stället beskriver de kompositionerna som ”mer trasiga” och ”mörkare” – varför ”Becksvart” också är en väldigt passande titel.
Titelspåret är ett första, synnerligen beskt, smakprov från skivan innan den når handeln den 17 mars. En sorgsen och uppgiven historia vars video har regisserats av Anders Ekman och Pontus Eklund och där Göran Engman gör ett nervigt porträtt av en man som inte har det så kul. Om vi säger så.
Desto muntrare lär det då bli när Lastkaj 14, tillsammans med bland andra Asta Kask och The Kristet Utseende, kastar ut på en speciell majupplaga av Close-Up Båten. Om det ombord på denna punkkryssning blir becksvart lär det knappast bero på musiken, i alla fall.

 • Tjänstgörande nöjesredaktör: Sandra Wejbro
 • Nöjeschef: Andreas Hansson
 • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lena K Samuelsson
 • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
 • Redaktionschef: Karin Schmidt
 • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
 • Org.nr: 556100-1123
 • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
 • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
 • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
 • Telefon växel: 08 725 20 00
 • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB