Startsida / Inlägg

Elvis Costello är en glimrande enmansshow

av Håkan Steen
elvis costello göta lejon
Elvis Costello tar sitt samhällsansvar och varnar för effekterna av lössläppt leverne. Foto: Björn Bergenheim/Rockfoto

RateElvis Costello
Plats: Göta Lejon, Stockholm. Publik: 1100 (utsålt). Längd: 146 minuter. Bäst: Väldigt själfulla versioner av ”Deep dark truthful mirror” och ”I want you”. Sämst: En oväntat grovhuggen ”Brilliant mistake” och den rätt diffusa ”Viceroy’s Row”.

En spelsugen Elvis Costello bjuder på en alldeles lagom nostalgisk retrospektiv över sitt liv och sina rötter.
Men han är framför allt en glimrande enmansunderhållare som lyckas riva ned några av de största applåderna med fyra helt nya låtar.

Inramningen är nostalgisk. En gigantisk bildrörs-tv av 60-talsmodell utgör scenens fond och visar videor, bilder från Elvis Costellos barndom och gamla tidningsomslag, filmaffischer och annat som betytt mycket för den 62-årige sångaren och låtskrivaren.
Men så har de senaste åren också handlat mycket om att se tillbaka och summera för Costello. Hans far, musikern Ross McManus som Costello lånade både skivsamling och väldigt mycket av sin look ifrån, gick bort för drygt sex år sedan. 2015 kom den hyllade självbiografin ”Unfaithful music & disappearing ink”.
Den här turnén, som ordvitsigt döpts till ”Detour”, går möjligen att se som ett slags soundtrack till boken. Anekdoterna haglar, bland annat om hur föräldrarna träffades i en skivaffär (”I’m romantic about records because I wouldn’t be here without them”) och tidiga Sverige-turnéer (”in the folk parks, where people drank with both fists”).
Och han plockar ihop en låtlista som är långt ifrån ett greatest hits-set. Vi bjuds på såväl förbisedda rariteter som supertidiga ”Poison moon” och den underbart The Kinks-ångande b-sidan ”Ghost train”) som låtar från albumen Costello gjorde med Allen Toussaint och The Roots. Allt landar inte perfekt,  men jag gillar attityden.
Inte minst blir det hela tre låtar från Costellos nästa stora projekt, musikalen ”A face in the crowd” som baseras på Elia Kazans 50-talsfilm med samma namn och får premiär senare i år. ”No man’s woman” är en stark pianoballad och till och med den fiktiva reklamjingeln för mirakelmedicinen Vitajex, spelad på ukulele, river ned stort jubel.
Costello sjunger ”Alison” helt utan mikrofon men växlar annars mellan en blå flygel och mängder av gitarrer. Klöser vilt på sin distade röda Fender Jazzmaster i ”Pump it up” och blir nästan avantgardistisk när han samplar sig själv i ”Watching the detectives”.
Framför allt är han lika spelsugen och mån om att ge folk valuta för pengarna som förra gången i Stockholm, på Rival för fem år sedan. Inledningsvis nästan väl mycket så, en personlig favorit som ”Brilliant mistake” lämpar sig föga för så här onyanserat hamrande.
Men under allra största delen av den nästan två och en halv timme långa showen sitter man mest och känner sig bortskämd, ännu en gång.
Att Costello gör hela fyra Sverige-konserter på just den här turnén känns som en lyckträff.

Alla låtarna: 1. Waiting for the end of the world 2. Poison moon 3. Accidents will happen 4. Ascension day 5. Brilliant mistake 6. Viceroy’s Row 7. Everyday I write the book 8. Shipbuilding 9. Deep dark truthful mirror 10. Still 11. A face in the crowd 12. Walkin’ my baby back home 13. Ghost train 14. Veronica 15. She 16. Watching the detectives 17. Alison 18. Blood & hot sauce 19. No man’s woman Extra: 19. Pump it up 20. 45 21. Mystery dance 22. Jimmie standing in the rain 23. I can’t stand up for falling down Extra 2: 24. I want you 25. Vitajex 26. Almost blue 27. (What’s so funny ’bout) Peace, love and understanding

Här kan ni se Elvis Costello: Göteborg 23/2, Malmö, 24/2, Jönköping 26/2

LÄS FLER KONSERTRECENSIONER HÄR!

 • Tjänstgörande nöjesredaktör: Sandra Wejbro
 • Nöjeschef: Andreas Hansson
 • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lena K Samuelsson
 • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
 • Redaktionschef: Karin Schmidt
 • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
 • Org.nr: 556100-1123
 • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
 • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
 • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
 • Telefon växel: 08 725 20 00
 • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB