Startsida / Inlägg

Johnossi sliter loss gamla bojor och tar ett varv till

av Kristin Lundell
johnossi
Johnossi återuppfinner sitt eget hjul på nya skivan. Foto: Universal
Johnossi Rate

Johnossi

Blood jungle

Universal /Polydor

ROCK Efter förra skivan ”Transitions” trummade sig Ossi Bonde, ena halvan av Johnossi, rakt in i väggen. Det är på egentligen inte så förvånande. Nu är givetvis inte utmattningssyndrom något att skoja om men alla som någon gång har sett rockduon från Saltsjöbaden på en scen vet hur komprimerat intensiva de är. Det är som att någon med våld lyckats packa ner en kringresande rockshow i en alldeles för liten låda. Man slungas bakåt varje gång som locket skruvas av.
Inför sitt femte album bestämde Bonde och parhästen John Engelbert sig för att återuppfinna sitt eget hjul igen. Grunden är densamma – sång, gitarr, trummor och rock – men utsmyckningarna skiftar. Från samarbetet med Jocke Berg i spåret ”War/rain” – som låter som om Johnossi och Kent åkt på bilsemester någonstans där det alltid regnar – till den ursnyggt körslingade ”On a roll” som skrivits till duon av Salem al Fakir och Vincent Pontare.
Johnossi ruskar liv i sin själ och sparkar igång 2017 som om det vore den enklaste saken i vägen. För djävulen bor som bekant i detaljerna och ”Blood jungle” är fullmatad av nyanser. Visselslingan i ”Hey kiddo”, det drivande pianospelet i ”Freeman” och den amerikanska rockdoften som ligger tät över ”Weak spots”, skriven av Carl Falk och Rami Yacoub (som tidigare levererat låtar till One Direction och Madonna).
Elva år in i sin karriär sliter Johnossi loss gamla bojor och tar ett nytt varv kring sin egen axel. Det är ett mod som klär dem.
BÄSTA SPÅR: Singeln ”Air is free” både gnistrar och sprakar.

LÄS OCKSÅ: Efter utbrändheten – nu ger sig Johnossi ut på vägarna

LÄS FLER SKIVRECENSIONER HÄR!

 • Tjänstgörande nöjesredaktör: Ebbe Jonsson
 • Nöjeschef: Andreas Hansson
 • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lotta Folcker
 • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
 • Redaktionschef: Karin Schmidt
 • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
 • Org.nr: 556100-1123
 • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
 • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
 • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
 • Telefon växel: 08 725 20 00
 • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB