Startsida / Inlägg

Klassiskt rockhantverk med The Tarantula Waltz

av Per Magnusson
tarantulawaltz
The Tarantula Waltz-Markus får inte riktigt till sin Kiss-sminkning. Foto: Pressbild

The-690x690RateThe Tarantula Waltz
Blue as in bliss
Woah Dad/Border

ROCK Det är fascinerande hur rocken, den med storrutig röd skjorta och trasiga hillbilly-jeans, aldrig går ur tiden. Det är bara en fråga om hur hantversskickligt den görs och hur hårt den träffar oss i hjärtat. Bon Iver är ett av få nutida exempel på artist som fått denna rock att kännas här och nu.
Även den 31-årige Markus Svensson och hans artistalias The Tarantula Waltz leker på sitt fjärde album med hiphop-samplingar och röstinspelningar med den gamle Socialdemokratiske politikern Hjalmar Mehr. Men The Tarantula Waltz är allra bäst när han koncentrerar sig på att polera sitt klassiska hantverk till perfektion. I hans röst bor Townes Van Zandt och Bob Dylan och jag tänker också på den irländske skalden Damien Rice, framför allt i falsetterna. I låtar som ”Turnstiles” och ”Stockholm hold your son” har Solna-sonen inga som helst problem med att mäta sig med internationella kolleger som Ryan Adams. I soulrockrökaren ”Rock’n’roll halo” står Van Morrison och hans blåssektion och stampar i farstun.
Men det som höjer musiken över skickligt förvaltande är hur Markus Svensson får sina sånger att kännas personliga. Som när han sjunger om lekparken där han växte upp i inledande spåret ”MDMA by the sea”.
BÄSTA SPÅR: ”MDMA by the sea”.

LÄS FLER SKIVRECENSIONER HÄR!

 • Tjänstgörande nöjesredaktör: Sandra Wejbro
 • Nöjeschef: Andreas Hansson
 • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lena K Samuelsson
 • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
 • Redaktionschef: Karin Schmidt
 • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
 • Org.nr: 556100-1123
 • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
 • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
 • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
 • Telefon växel: 08 725 20 00
 • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB