Startsida / Inlägg

Magnus Carlson kokar upp stort soulsväng

av Håkan Steen
Magnus Carlson blablabla. Foto: Stefan Jerrevång
Magnus Carlson pressar in soul i varje stavelse på sin första stora turnépremiär som soloartist. Foto: Stefan Jerrevång

RateMagnus Carlson
Turnépremiär: Värmekyrkan, Where’s The Music, Norrköping. Publik: Kanske 1500. Längd: Exakt en timme. Bäst: ”Tänk om!”. Sämst: Lite kort, setet får gärna expandera under turnén.

NORRKÖPING. Vi visste att han är en av landets allra bästa sångare och en musikälskare av rang.
Men att det fanns så här mycket soul i Magnus Carlson kom faktiskt ändå som en liten överraskning.

Magnus Carlson har flyt just nu. Succé i ”Så mycket bättre” i höstas. Tre utsålda jubileumskonserter i Globen med Weeping Willows senare i vår. Nyligen vald till Sveriges bäst klädda man på Elle-galan. Och den 28 februari leder han Grammisgalan med artistkollegan Maxida Märak.
Men framför allt har 48-åringen nu fått förverkliga en gammal dröm: att spela in ett northern soul-album på svenska. ”Den långa vägen hem” släpptes i går och är en lysande blandning av egna låtar, översatta covers och ”Så mycket bättre”-tolkningar. Premiären för den långa turnén, på inomhusfestivalen Where’s The Music i Norrköping, följer samma linje.
Den som har sprungit på någon av Magnus Carlsons klubbar i Stockholm genom åren vet att han alltid har brunnit för stompiga gamla soulsinglar från 60-talet och i kväll lyckas han ofta knäckande bra med att koka upp sina egna låtar till samma sorts hetta som hos de amerikanska förebilderna.
Men så är ju sjumannabandet också proppfullt av ess. Bland andra blåsfantomerna Per ”Ruskträsk” Johansson och Goran Kajfeš, organisten Patrik Kolar och gitarristen Anders Lewén, som skrivit flera av låtarna på skivan. Soundet är drivigt och maffigt men ändå luftigt och lätt. ”Det är första gången vi spelar de här låtarna live, men det märks ju inte” konstaterar Carlson korrekt.
Han är förstås stilrent modsklädd i knäppt jeansjacka och vita jeans, varvar nya låtar med lite Lisa Ekdahl och Jill Johnson, något från det tidiga 00-talets soloskivor och inte minst ”From now on”, den briljanta, uppsoulade översättningen av Oskar Linnros ”Från och med du”. Allt levererat med den varma humanism som präglar den här artistens hela gärning.
I kväll manifesteras just det allra bäst i den tungt blåsiga ”Tänk om!”, en kraftfull vädjan om ödmjukhet och tolerans i en värld som plötsligt snurrar farligt fort åt fel håll. Inga pekpinnar, inga hårda ord. Bara hjärna, hjärta och massor av själ.
Det är lika trösterikt som det är vackert. Och jävlar vad det svänger!

Alla låtarna: 1. Mitt hjärta 2. Brinner i bröstet 3. Den långa vägen hem 4. Tack vare dig 5. From now on 6. Eternal love 7. Dom band som binder mig 8. Tänk om! 9. Vill du verkligen vara ensam? 10. Långa skuggor 11. Somebody stole my thunder (Georgie Fame-cover) 12. Elin Extranummer: 13. Varför är jag här? 14. Jag ber dig

Här kan ni se Magnus Carlson: Trollhättan 4/2, Åre 9/2, Umeå 10/2, Sundsvall 11/2, Huskvarna 24/2, Malmö 25/2, Stockholm 1-4/3, Göteborg 8-9/3, Halmstad 10/3, Helsingborg 11-12/3, Eskilstuna 16-17/3, Karlstad 18/3, Uppsala 22-24/3, Örebro 25-26/3, Västerås 5/5, Falun 12/5, Gävle 13/5

LÄS FLER KONSERTRECENSIONER HÄR!

 • Tjänstgörande nöjesredaktör: Sandra Wejbro
 • Nöjeschef: Andreas Hansson
 • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lena K Samuelsson
 • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
 • Redaktionschef: Karin Schmidt
 • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
 • Org.nr: 556100-1123
 • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
 • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
 • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
 • Telefon växel: 08 725 20 00
 • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB