Startsida / Inlägg

Steenkakan: Arcade Fire

av Håkan Steen
Arcade Fire
Arcade Fire har the blues. Foto: Pressbild

arcadefirecoverRateArcade Fire
The Reflektor tapes + Live at Earls Court
Universal

ROCK Filmen ”The Reflektor tapes” som kom på väl valda biografer 2015 skildrar Arcade Fire under inspelningarna av senaste albumet ”Reflektor” och på turné. Collage känns som ett sannare ord än dokumentär när regissören Kahlil Joseph i drömsk, fragmentarisk stil följer det kanadensiska rockbandet i Los Angeles, Jamaica och Haiti, där Régine Chassagne har sina rötter.
Precis som Talking Heads före dem är Arcade Fire lika delar intellektuella konstnärsambitioner (bandledaren Win Butler citerar bland annat den danske filosofen Søren Kierkegaard) och impulsiv groove. När bandet deltar i en karibisk karneval förstår vi varifrån de plockat åtskilliga rytmer och visuella idéer.
”The Reflektor tapes” lyckas ganska bra med att ringa in en känsla av vad Arcade Fire är, och varför de hör till de mest väsentliga rockbanden i dag. Men ibland vet den inte riktigt vad den vill, och kanske borde någon annan än bandet ha stått bakom den.
Nu släpps filmen på dvd och blu-ray, ihop med en konsert från London. Arcade Fire är en sällsynt intensiv liveupplevelse som borde vara hopplös att fånga, men den snyggt och kreativt filmade ”Live at Earls Court” kommer oväntat nära.
Arcade Fire är även aktuella med sin nya singel, Mavis Staples-duetten ”I give you power”. Uppföljaren till ”Reflektor” lär vara på gång någon gång under våren och den 1 juli spelar de på Roskildefestivalen.
BÄSTA SPÅR: ”Reflektor”.

LÄS FLER SKIVRECENSIONER HÄR!
LÄS FLER STEENKAKOR HÄR!

 • Tjänstgörande nöjesredaktör: Sandra Wejbro
 • Nöjeschef: Andreas Hansson
 • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lotta Folcker
 • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
 • Redaktionschef: Karin Schmidt
 • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
 • Org.nr: 556100-1123
 • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
 • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
 • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
 • Telefon växel: 08 725 20 00
 • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB