Startsida / Inlägg

Stormzy är grimekulturens Motown

av Markus Larsson
stormzy
Stormzy gör grime mainstream på sitt debutalbum. Foto: Sightracked
Stormzy

RateStormzy
Gang signs & prayer
Merky/ADA/Warner

GRIME I en intervju med tidningen The Guardian ber Stormzy publiken att respektera honom på samma sätt som Adele och Frank Ocean. På ”Gang signs & prayer” samarbetar han också med producenten Fraser T Smith, känd för inspelningar med just Adele och Britney Spears. Det må vara en udda kombination på papperet men fungerar över förväntan.
23-åringen från Thornton Heath i London, som en gång blev golvad av Dizzee Rascals explosiva album ”Boy in da corner”, är som alla andra klassresenärer – orolig för att inte passa in. Stormzy brinner för att subkulturen grime ska tas på lika stort allvar som rock eller amerikansk hiphop. Och han behöver inte vara orolig. Tack vare det glimrande debutalbumet ”Gang signs & prayer” är han just nu grimekulturens Motown – en artist som får den vita medelklassen att upptäcka och acceptera en genre från underjorden. Nu låter det kanske som om Stormzy har anpassat sig. Men albumet är inte ett dugg insmickrande. Musiken är fortfarande mer hembränd sprit än Grammy Awards. Låtarnas block rocking beats är som en brittisk noirfilm där huvudpersonerna står och väntar på bussen sent på natten i dyngsura hoodies. Här blir grime mainstream. Något som Stormzy på ett nästan övertydligt sätt bevisade när han uppträdde med Ed Sheeran på årets Brit Awards.
BÄSTA SPÅR: ”Cold”.

LÄS FLER SKIVRECENSIONER HÄR!

 • Tjänstgörande nöjesredaktör: Sandra Wejbro
 • Nöjeschef: Andreas Hansson
 • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lena K Samuelsson
 • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
 • Redaktionschef: Karin Schmidt
 • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
 • Org.nr: 556100-1123
 • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
 • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
 • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
 • Telefon växel: 08 725 20 00
 • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB