Startsida / Inlägg

Veckans singlar: kalifornisk pop och konfettirefränger

av Per Magnusson
Lana Chainsmokers Coldplay

Ett solblekt vykort från Kalifornien, konfettirefränger, lata palmbladsbeats, NRK-r’n’b och shoegaze. Det är bara ett axplock av vad som avhandlas bland veckans singlar.   

RateLana Del Rey
Love
Polydor/Interscope
POP Lana Del Rey är de små gesternas artist. Bortsett från albumet ”Ultraviolence” – då hon jobbade med rockiga producenten Dan Auerbach från bandet The Black Keys – har hon fokuserat på en svårt konceptuell persona och en sval popmusik. På nya singeln ”Love” fortsätter hon på samma spår. Hade det inte varit för hennes strävt oemotståndliga röst, hennes känsla för refränger som lyfter bara en liten bit över marken och hur hon i slutet av låten lägger in ett mantramässigt ”Don’t worry baby”– som en hälsning från The Beach Boys och ett solblekt Kalifornien – hade man nästan, men bara nästan, tröttnat.

RateColdplay, The Chainsmokers
Something just like this
Disruptor/Columbia
POP I veckan teamade ett av världens största band Coldplay upp med omåttligt populära dansduon The Chainsmokers på Brit Awards. Det är årets kanske minst oväntade samarbete. Coldplay representerar ju numera ett slags rockens edm. Framträdandet började med Chris Martin bakom ett skynke och slutade med samme Martin studsandes mitt i publiken i ett hav av konfetti. Och låten – som är den första singeln från The Chainsmokers kommande debutalbum – är just så euforisk; konfettipop som spritter av vårkänslor.

RateCalvin Harris, Frank Ocean, Migos
Slide
Sony
POP Calvin Harris och Frank Ocean? Duon – här tillsammans med rapgruppen Migos – lyckas inte helt räta ut det frågetecknet. Den skotske producenten strör lata palmbladsbeats över Frank Oceans röst, till en början upp-pitchad som så ofta på ”Blonde”. Visst höjer Frank allt en nivå med sin gudabenådade baryton. Samma sak med Migos, som lägger några snygga verser. Låten påminner lite om ”Pyramids”, det fräsigaste spåret på ”Channel orange”. Men känslan är ändå att Calvin Harris gör det väl enkelt för sig. Och att Ocean och Migos hade klarat sig bättre på egen hand.

RateGabrielle
Venter
Starbox/Universal
POP En av de artister som tjänat mest på sin medverkan i serien ”Skam” är norska Gabrielle. Låten ”5 fine frøkner”, som först släpptes 2014, har ökat med 3000 procent i antal dagliga lyssningar på Spotify.
”Dette er helt rått. Får såååå mange fine meldinger fra folk over hele verden som hører på låten etter SKAM. Elsker at mange ikke forstår teksten men bare bumper den tingen som ingenting”, kommenterade Gabrielle framgångarna.
Hennes nya singel är välskriven och hookig NRK-r’n’b. Men det är sångerskans Bergen-”r”, lika charmiga som skidkungen Petter Northugs mössfrisyr, som är låtens verkliga behållning.

RateRide
Charm assault
Wichita
POP Det kultförklarade Oxford-bandet Ride släpper sin första nya låt på 20 år. ”När vi började skriva ihop igen försökte vi föreställa oss att vi gjort musik hela tiden och att detta bara var något vi skapat den senaste tiden”, säger Andy Bell, som sedan sist det begav sig bland annat hunnit med ett längre inhopp som basist i Oasis och spelat skivor med Magnus Carlson på Stockholmsklubben Bangers ’n’ Mash. De nikotinkickade trummorna och den väldigt engelska gitarrslingan låter som om bandet inte lyft blicken från skorna de senaste 20 åren. Men Ride har också en politisk agenda. Texten till “Charm assault” är en frustrerad Adidas-trainer riktad mot Storbritanniens regering.

RateNiki & The Dove
Sushi king
Ten

POP Rösteffekterna på Niki & The Doves nya singel får mig omedelbart att tänka på George Michaels ljuvligt förvrängda cover på New Orders ”True faith”. På ”Sushi king” fortsätter Stockholmsduon den sympatiska lekstuga som utgjorde andra albumet ”Everybody’s heart is broken now”. Jag har ingen aning om vem sushikungen är eller vad de dillar om i texten. Men jag hör att Malin Dahlström och Gustaf Karlöf har kul när de leker musik. Fint så. 

RateJohn Mayer
The search for everything – wave 2 (ep)
Columbia/Sony

ROCK Den bildsköne gitarrguden John Mayer väljer i år att bryta med klassiska albumsläpp genom att ge ut musik i form av en rad ep:s. Här kommer andravågen. På inledningsspåret ”Still feel like your man” nosar han på en blåögd version av Marvin Gaye-soul, inte olik hur den lät på Josh Rouses mysiga album ”1972”. Låten är i en klass för sig. Vidare fortsätter Mayer att fundera över livet över en knäppande brasgitarr, papparocka i midtempo och americana-rulla hela vägen hem till Connecticut.

LÄS OM NYA LITTLE JINDER-SINGELN HÄR!

TIDIGARE ”VECKANS SINGLAR” FINNS HÄR!

LÄS FLER SKIVRECENSIONER HÄR!

 • Tjänstgörande nöjesredaktör: Sandra Wejbro
 • Nöjeschef: Andreas Hansson
 • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lotta Folcker
 • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
 • Redaktionschef: Karin Schmidt
 • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
 • Org.nr: 556100-1123
 • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
 • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
 • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
 • Telefon växel: 08 725 20 00
 • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB