Startsida / Inlägg

Veckans singlar: veteransoul, vuxenpojkpop och Beyoncé

av Håkan Steen

takethatdjkhaledVeckans skörd av nya låtar bjuder bland annat på en svensk soulveteran, en blek balladsångare, en kul norskamerikansk superduo och ännu en låt som fullständigt ägs av Queen B.
RateKaah
Jungl
LBS Productions
SOUL/FUNK KaahPeter Alexandersson i passet – hör möjligen inte till den svenska soulscenens mest produktiva artister men har å andra sidan under sina 19 år i branschen alltid haft en sällsynt kvalitetskontroll. Så också på nya singeln, ”Jungl”, djupt funkig soulpop med rötter i vinylbackarna och blicken mot en digital himmel. Tradition och samtid glider subtilt fram sida vid sida. En ny ep och ett nytt album väntas från Kaah senare i år.

RateDJ Khaled feat. Beyoncé & Jay Z
Shining
Epic/Sony
HIPHOP/POP Amerikanske dj:n, producenten och skivbolagsmannen DJ Khaled släpper senare i år sitt tionde album ”Grateful”, som ser ut att bli en stjärnspäckad historia då namn som Chance The Rapper, Justin Bieber, Migos och Mariah Carey lär ha besökt hans studio. Första singeln ”Shining” sätter nivån med popens mesta superduo, Beyoncé och Jay Z. Föga oväntat är det Bey som lyfter det här svepande stråkmättade groovet till en riktigt bra låt. Med det där coola flowet som hon förfinade till fulländning på ”Formation” tar hon närmast provicerande självklart över hela låten på ett ögonblick.

RateKygo & Selena Gomez
It ain’t me
Kygo/Sony
POP/HOUSE ”Who’s gonna walk you through the dark side of the morning?/It ain’t me” sjunger Selena Gomez på den singel ihop med norske tropical house-kungen Kygo som det har surrats om ett tag. Texten handlar om hur alkoholism dödar en relation och vi kan kanske räkna med en och annan spekulation kring om texten kan vara inspirerad av Gomez tidigare relation med Justin Bieber (nu för tiden dejtar hon synnerligen Stockholmsaktuelle The Weeknd). Hur som helst vet duon att den sortens text når fram bäst när musiken talar ett annat språk, så själva låten är lättflygande housepop av klassiskt Kygo-snitt. Inget omvälvande men gissningsvis en stabil hit.

RateTake That
Giants
Polydor/Universal
POP Att växa upp som pojkband med värdigheten i behåll måste vara något av det allra svåraste som finns, men kredd måste ges till det nya, Robbie Williams-lösa Take That för att de faktiskt lyckas riktigt bra. I ”Giants”, det första vi hör från kommande albumet ”Wonderland” (släpps 24 mars), kommer Gary Barlow, Howard Donald och Mark Owen ihåg vad som en gång gjorde Take That till Take That men lyckas förpacka om det i lite sobrare 40-plusförpackning, som i producenten Mark Ralphs händer dessutom känns oväntat samtida.

RateGalantis
Rich boy
Atlantic/Warner
POP/DANS I fjol kom hiten ”No money” och här kommer en ny låt från svenska producentfantomerna Galantis på liknande tema: ”I don’t need a rich boy/I don’t want your money/no, you don’t gotta spend nothing on me/all I want is sweet, sweet love”. Men tydligen är kopplingen en slump. Den oljefatsstudsande energikicken till låt pusslades fram från en sångsnutt som de ramlade över med en åttaårig sångerska. Högeffektiv pop som vanligt från Galantis, men möjligen är brinntiden för den här sortens feelgood något begransad.

RateJames Blunt
Time of our lives
Atlantic/Warner
POP Det blir allt svårare att tycka illa om James Blunt eftersom han är en så underhållande humorist, och Twitter är brittens stora scen. ”If you thought 2016 was bad I’m releasing an album in 2017” skrev han till exempel om ”The afterlove”, skivan som väntas senare i vår och är den femte i ordningen. Men, well, när en ny Blunt-låt väl når öronen hjälper tyvärr ingen välfunnen självironi i världen. James Blunt är och förblir den tråkigaste sortens inställsam balladsångare. Den här singeln gör ingenting för att förändra den bilden.

TIDIGARE ”VECKANS SINGLAR” FINNS HÄR!

LÄS FLER SKIVRECENSIONER HÄR!

 • Tjänstgörande nöjesredaktör: Sandra Wejbro
 • Nöjeschef: Andreas Hansson
 • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lotta Folcker
 • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
 • Redaktionschef: Karin Schmidt
 • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
 • Org.nr: 556100-1123
 • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
 • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
 • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
 • Telefon växel: 08 725 20 00
 • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB