Startsida / Inlägg

Drake har släppt ett av sina starkaste album

av Markus Larsson
Skärmavbild 2017-03-20 kl. 20.49.37
Drake står och tittar på sin egen karriär. Den går spikrakt uppåt. ”More life” är ett av hans starkaste album hittills. Foto: AP
Drake

RateDrake
More life
Young Money/Cash Money Records

HIPHOP Är det ett album? Är det en mixtape? Är det en spellista?
De första timmarna efter att ”More life” släpptes i helgen gick mest ut på att försöka definiera vad det nya projektet med Drake är för något.
Själv kallar han musiken för ”A playlist from October Firm”.
Och vad är då skillnaden mellan en playlist i dag och albumformatet från i går? Ingen verkar ha någon aning. Det är bara olika ord för samma sak. ”Playlist” låter dock modernare än ”skiva”.
Men journalisten Eleanor Halls på British GQ tyckte att Drakes etikett på sina nya samling låtar var logisk. Hon menade att albumet var just en spellista där den kanadensiska hiphopstjärnan, genom att samarbeta med en massa gäster som han gillar just nu, visar upp sin musiksmak. Vilket är kärnan i alla spellistor som användarna skapar.
Halls har en poäng.
Flera namn som förväntas vara på ett nytt Drake-album finns representerade, däribland Kanye West och Young Thug och trap-profilerna Travis Scott samt Quavo från Migos.
Men Drake lyfter även fram mer okända namn som r’n’b-artisten Jorja Smith, som han tydligen följde på Twitter innan hon släppt sin första mixtape. Och i ”4422” hörs inte ens Drake. Det är helt och hållet en låt med Sampha – den brittiska soulartisten som albumdebuterade i februari och som bland annat hördes på en av fjolårets bästa låtar, ”Don’t touch my hair” med Solange.
Det blir allt tydligare hur förälskad världens populäraste hiphopartist är i den brittiska musikscenen och grime. Att Skepta har ett eget ”interlude” är exempelvis knappast överraskande.
”More life” har en annan och friare känsla än ett regelrätt album. Drake behöver inte bry sig om att rama in eller binda ihop spåren med ett genomgående tema. Och över allting hänger skylten ”Under konstruktion”, som om vad som helst kan hända eller bytas ut med en lätt knapptryckning.
Med det inte sagt att ”More life” är slarvig och ogenomtänkt, tvärtom. Det börjar bli lika onödigt att försöka stoppa in Drake i en genre som att slå fast vilket format han använder när han släpper musik.
Är det trap? Är det hiphop? Är det pop? Är det soul? Är det r’n’b? Spelar det någon roll?
Drake är alltid bäst när han, precis som Rihanna, sjunger med en stil som är både New York och Karibien över ett mjukt och pulserande synthtrack. Fenomenala spår som ”Blem” är redan en anledning till att jag antagligen kommer att återvända oftare till ”More life” än, säg, ”Views”.
Men för tydlighetens skull:
Drake är en av världens största och bästa hiphopartister.
Och han har just släppt ett av sina starkaste album hittills.
BÄSTA SPÅR: ”Blem”.

LÄS FLER SKIVRECENSIONER HÄR!

 • Tjänstgörande nöjesredaktör: Sandra Wejbro
 • Nöjeschef: Andreas Hansson
 • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lotta Folcker
 • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
 • Redaktionschef: Karin Schmidt
 • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
 • Org.nr: 556100-1123
 • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
 • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
 • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
 • Telefon växel: 08 725 20 00
 • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB