Startsida / Inlägg

Future är totalt sju plus

av Markus Larsson
futurepress
Future är både utmattande och explosiv. Foto: Sony
Future

RateFuture
Hndrxx
Epic/Sony

”Future”

RateFuture
Future
Epic/Sony

HIPHOP Inom en vecka släppte Future två nya album med totalt 34 låtar.
Att lyssna på hiphopstjärnan från Atlanta, Georgia är som att svepas bort av en kreativ flod.
Jag vet inte ens om Future gör regelrätta album längre. Kreativiteten är en kran som alltid står öppen. ”Future” och ”Hndrxx” (uttalas ”Hendrix”, en hommage till den legendariske rockikonen och gitarristen) är två bassänger som samlar upp det senaste som har runnit ut.
Sedan 2012 har Future släppt sex studioskivor, tolv mixtapes, 61 singlar varav 41 stycken som gästartist och 33 musikvideor. Den moderna hiphopmusikens metabolism är så stark och snabb att ingen har råd att ta semester. Risken att försvinna om man inte hörs eller syns på ett par månader är för stor.
I den gamla popvärlden skulle Future fortfarande betraktas som en ny artist. Den officiella skivkarriären har bara varat i fem år. Men i initierade recensioner kallas 33-åringen fascinerande nog för veteran, någon som inte bryter ny mark längre utan mest befäster sin position.
Det finns absolut inget trött med Futures senaste skivor, snarare en både utmattande och imponerande explosivitet. I en och samma spellista hade det varit svårt att veta var ”Future” slutar och när ”Hndrxx” börjar. Men albumen har olika karaktär.
”Future” är ofta en knuten näve, fylld av mer renlärig och hård och psykedelisk trap. Genrens fyra element är flitigt representerade i texterna: droger, vapen, damer och ännu mer droger. Men på ”Hndrxx” är klockan senare på natten och temperamentet lugnare. Tonen är ofta reflekterande, sirapsmjuk och sårbar. Musiken är mer Billboard-listan än kulskärvor genom vindrutor.
Framför allt innehåller ”Hndrxx” två bländande r’n’b-ballader som gästas av The Weeknd (”Comin’ out strong”) och Rihanna (”Selfish”).
Och det är i gränslandet mellan trap och pop som Future just nu bäst försvarar sin järntron.
BÄSTA SPÅR: ”Draco” och ”Selfish”.

LÄS FLER SKIVRECENSIONER HÄR!

 • Tjänstgörande nöjesredaktör: Sandra Wejbro
 • Nöjeschef: Andreas Hansson
 • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lotta Folcker
 • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
 • Redaktionschef: Karin Schmidt
 • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
 • Org.nr: 556100-1123
 • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
 • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
 • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
 • Telefon växel: 08 725 20 00
 • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB