Startsida / Inlägg

Lock Up hade tjänat på fler punksparkar i soundet

av Mattias Kling
Grindvaktarna släpper ingen jävel över bron. Det syns ju lång väg. Foto: Pressbild
De här grindvaktarna släpper ingen jävel över bron. Det syns ju lång väg. Foto: Pressbild
Lock Up ”Demonization”RateLock Up
Demonization
Listenable/Border

GRINDCORE/DEATH METAL Det är svårt att tänka sig en säkrare matchning till detta högst sporadiskt tillkvicknade superprojekt än Kevin Sharp. På sin debuttur med sidoskottet till Brujeria och Napalm Death är den tidigare Brutal Truth-strupen verkligen en upplevelse i sig. Fräsande förbannad och sargat rå men samtidigt välartikulerad och sympatiskt lättförståelig tar han över stafettpinnen efter svenskarna Peter Tägtgren och Tompa Lindberg och lägger ett ärrigt sydstatstwang till gruppens fartblinda metalgrind.
Sex år efter ”Necropolis transparent” må Lock Up ha genomgått en försiktig modifikation i spetsen men det ligger knappast till grund för någon identitetskris. I stället tar sig kvartetten an en repertoar som spänner mellan koncisa fartmonster (”Locust”, ”Mind fight” och ”The plague that stalks the darkness” för att nämna några) och det industriellt färgade titelspåret utan att egentligen aldrig tappa siktet. Koncentrerat och klart – pang på och förstör.
Samtidigt blir ensemblen ofta aningen för kontrollerad och trygg i sin form. Speciellt märks det i trummisen Nicholas Barkers förvisso fläckfria men ändå märkligt tillbakahållna metronomhamrande som känns matematiskt uträknat. Men också i en hårdrocksrultig ljudbild som nästan är för fet.
I death metal får kaos gärna vara granne med herrskapet. Fullgott utförd grindcore ska helst pusta ut på golvet efter en omfattande dumpstringstur samtidigt som elitstämplade japanska vinylsjuor snurrar i bakgrunden. Trevligt och kompetent ska liksom inte vara de första orden som dyker upp i huvudet.
BÄSTA SPÅR: ”Demons raging”.

LÄS FLER NYA SKIVRECENSIONER HÄR!

 • Tjänstgörande nöjesredaktör: Hanna Lindström
 • Nöjeschef: Andreas Hansson
 • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lena K Samuelsson
 • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
 • Redaktionschef: Karin Schmidt
 • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
 • Org.nr: 556100-1123
 • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
 • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
 • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
 • Telefon växel: 08 725 20 00
 • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB