Mastodon gör stor glädje av sorg och bedrövelse
avMastodon
Emperor of sand
Reprise/Warner
PROGROCK/METAL När det här årtusendet var tämligen nyförlöst vände Queens Of The Stone Age upp och ned på den samtida musikvärlden med ”Songs for the deaf” – ett säreget fulländat album som placerade stoner, tradtionell rock och psykedelia i baksätet på ett muskelåk rattat av satan själv längs den kaliforniska landsbygdens karga vägar.
Det är en utflykt som få har vågat försöka sig på att upprepa sedan dess, inte ens Josh Homme och hans band själva. Men nu, 15 år senare, sker det. Om än från en något annorlunda påfart.
På sitt sjunde album plockar nämligen Mastodon upp de tanketrådar som en gång lämnades bland sand och törstriden vegetation i trakterna runt Joshua Tree och binder ihop dem med sin egen vision om hur hård musik egentligen ska låta och framföras.
Fonden är dyster. Skivan präglas av sjukdomar och dödsfall i medlemmarnas absoluta närhet. Men Atlanta-kvartetten målar ändå upp det som trots allt kan vara deras mest livsbejakande samling låtar hittills. För även om det sammanfogande kittet mellan de elva låtarna är sorg och godtyckligheten i tillvarons lotteri är budskapet att inte slösa med den snålt begränsade tid vi har till vårt förfogande. Sandkornen i kejsarens timglas rinner lik förbannat så se till att göra det mesta innan bottenkärlet är fyllt, liksom.
Under kreativ ledning av trummisen Brann Dailor och gitarristen Bill Kelliher styr gruppen smidigt mellan mer progressiva stycken (”Precious stones”, ”Andromeda”), drönarsäkert målsstyrd landsvägsrock (”Show yourself”) och kosmiskt storögda flummerier (”Steambreather”) med samma distinkta melodisinne och infallsdrivna nyfikenhet. Det är progrock i sin mest lättillgängliga form, eller snabbkonsumtionsmetal på mest tillkrånglat vis, om man så vill.
Från de första försiktiga cymbalslagen i ”Sultan’s curse” till det olycksbådande vackra crescendot ”Jaguar god” handlar ”Emperor of sand” om att omfamna, uppskatta och inte ta något för givet.
Det är även så vi bör se på en av metalvärldens mest egensinniga och pålitliga miljonsuccéer.
BÄSTA SPÅR: ”Ancient kingdom”.
Läs mer om Mastodon:
• Brent Hinds skadad i udda mc-olycka
• Årets bästa hårdrocksskivor 2014
• Tre anledningar till att Mastodons nya video är det bästa du får se i dag
• Liverecension från Sthlm Fields, maj 2014
• Liverecension från Annexet, januari 2012
• Liverecension från KB, mars 2006