Startsida / Inlägg

Tomas Andersson Wij gör väntad succé

av Håkan Steen
tomas andersson wij vasateatern
Tomas Andersson Wij tog på sig sin finaste jeansjacka i kväll. Foto: Marcus Ericsson

RateTomas Andersson Wij
Plats: Vasateatern, Stockholm. Publik: 500. Längd: 105 minuter. Bäst: ”So long” och ”Nu dör en sjöman”. Sämst: Lite väntat set, mer udda och nytt vore kul.

Plötsligt är det Tomas Andersson Wij, känd från tv, som möter publiken.
Han klarar av den rollen också.

Det finns inget nytt album ute, det kommer senare i år, men efter de populära ”Tomas Andersson Wij spelar med”-programmen i Svt är det ändå ovanligt stort intresse för den här turnén.
Stockholmstrubaduren har länge haft en trogen skara fans men det blir ändå tydligt på Vasateatern att tv-serien, vars senaste säsong spelades in just här, har gett honom en lite bredare och kanske inte minst äldre publik.
Han har inga problem att hantera det. Och 45-åringen körde ju den här sortens generösa, anekdotspäckade mellansnack om svartsjukeinfekterade 90-talsromanser, nattliga John Holm-intervjuer, tidens skoningslösa gång och tillståndet i världen långt innan tv.
På kommande albumet backas Tomas Andersson Wij av Deportees och Umeå-bandets Anders Stenberg finns med på gitarr här, tillsammans med pianisten Jesper Nordenström.
Det är ett spartanskt upplägg men trion lyckas utvinna så många och mäktiga sound ur sina halvakustiska gitarrer och keyboards att man högst sällan saknar fler musiker. Den bitterljuva tonårsskildringen ”Sturm und drang” och det alltid drabbande släkteposet ”So long” har en så sprakande varm atmosfär över sig att jag nog aldrig hört dem bättre.
Melissa Horn dyker upp för att sjunga ”En sång till dig”, som kvällens huvudperson en gång försökte få henne att spela in.
Men där Stenberg sitter och lägger gitarrslingor som en lite mer finstilt Marc Ribot känns det framför allt lite synd att vi inte får höra mer nytt än de i går släppta ”Jag nådde aldrig riktigt fram till dig” och ”Vågor”, försvenskningen av Frank Sinatra-klassikern ”Cycles”.
För det låter ju som att det här är musiker som verkligen har hittat varandra.

Alla låtarna: 1. En gång till ska gatorna ropa 2. Santa Monica 3. Jag har simmat långt ut från land 4. Jag nådde aldrig riktigt fram till dig 5. Varm sjö 6. Hej då 7. Landet vi föddes i . 8. Tommy och hans mamma 9. Ljuset här i rummet 10. Sturm und drang 11. Sanningen om dig 12. Gå rakt fram och över husen (med Melissa Horn) 13. En sång till dig (med Melissa Horn) 14. So long 15. Hälsingland 16. Nu dör en sjöman Extranummer: 17. Blues från Sverige 18. Vågor 19. Där får jag andas ut (avsked till en svensk predikant)

Här kan ni se Tomas Andersson Wij: Stockholm 11/3, Hultsfred 14/3, Jönköping 15/3, Växjö 16/3, Malmö 17/3, Kalmar 18/3, Lund 24/3, Karlskrona 25/3, Kungsbacka 26/3, Bollnäs 29/3, Uppsala 30/3, Örebro 31/3, Helsingborg 1/4, Gävle 7/4, Kil 8/4, Trollhättan 27/4, Klippan 28/4

LÄS FLER KONSERTRECENSIONER HÄR!

 • Tjänstgörande nöjesredaktör: Sandra Wejbro
 • Nöjeschef: Andreas Hansson
 • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lotta Folcker
 • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
 • Redaktionschef: Karin Schmidt
 • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
 • Org.nr: 556100-1123
 • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
 • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
 • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
 • Telefon växel: 08 725 20 00
 • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB