Startsida / Inlägg

Larssons bästa Record Store Day-tips

av Markus Larsson
Skärmavbild 2017-04-22 kl. 08.19.31
Halleluja! Chics originalmix av Diana Ross album ”Diana” släpps för första gången på vinyl i och med Record Store Day. Foto: AP

Record Store Day firar tioårsjubileum.
Födelsedagsbarnet hade kunnat firas med en fylligare tårta.
Det är svårt att hitta riktigt intressanta ”måsten”.
Men här är fyra tips värda att kolla upp.
Bowie

David Bowie: ”Cracked actor (Live in Los Angeles ’74)” (Parlophone/Warner)
ROCK Inspelningen från femte september 1974, precis i skarven mellan albumen ”Diamond dogs” och ”Young americans”, är ingen hemlighet för Bowie-fansen. Konserten har länge varit en eftertraktad bootleg. Den har bland annat cirkulerat under namnen ”Strange fascination” och ”A portrait in flesh” och brukar komma högt på listorna över tidernas bästa bootlegs. ”Cracked actor” ges ut på tre vinylskivor och kan vara det ultimata dokumentet från Bowies ”plastic soul”-era. Lyssna och förundras ännu en gång över att det dröjde 17 år innan den oförglömliga balladen ”It’s gonna be me” äntligen gavs ut 1991.

Diana

Diana Ross: ”Diana” (Motown/Universal)
POP Chics originalmix av det klassiska popalbumet ges för första gången ut på vinyl. Den officiella utgåvan från 1980 mixades om av producenten Russ Terrana, han ville på order från skivbolaget förstärka dynamiken och göra låtarna mer kommersiella, gick Nile Rodgers och Bernard Edwards i Chic i taket. De ville plocka bort sina namn från skivan med ändrade sig när musiken rusade uppför listorna. ”Diana” pressas här på två skivor för att nå ett maximalt ”Farbror Barbro”-ljud. I Chics version är discogitarrerna råare och Diana Ross röst kliver lite längre ut i vardagsrummet. Det låter extremt bra. Vilken version är bäst? Terranas eller Chics? Det är ungefär som att välja mellan vanilj eller chokladglass. Om du är någorlunda normal kommer du förhoppningsvis fram till att glass är gott. En sak bara. Genomskinlig, rosa vinyl? Vad är det för sattyg? Är inte Record Store Day värd bättre?

Springsteen

Bruce Springsteen & The E Street Band: Hammersmith Odeon, London, ’75 (Columbia/Sony)
ROCK Record Store Day svämmar över av liveinspelningar. Det är antagligen enkelt och ekonomiskt att packa om livematerial. Och här är en till. Konserten gavs ursprungligen ut på dvd i ”Born to run”-boxen 2005. När den har premiär på vinyl sväller den ut över fyra stycken skivor. Endast för dårarna som vill ha den kompletta analoga upplevelsen av den legendariska kvällen i London. Men det är omöjligt att inte tappa andan av den galna attacken. Det låter som om ”Tenth Avenue freeze-out”, ”Spirit in the night”, ”She’s the one”, ”Born to run” och ”Lost on the flood” spelas på fel varvtal – 45 i stället för 33.

 

Bernt

Bernt Rosengren: Stockholm dues (Parlophone/Warner)
JAZZ Originalet kan kosta dig halva månadslönen. Andrapressen är inte lätt att hitta heller. Och på Record Store Day släpps ynka 500 exemplar av rariteten. ”Stockholm dues” var saxofonisten Bernt Rosengrens första album som bandledare. Tillsammans med bland andra trummisen Bo Skoglund och trumpetaren Lalle Svensson får han blues och soul att jazzkoka. Boogalon ”Top ten” är bland det coolaste som har släppts av en svensk artist. Låten har en lika hård swagger som den amerikanska och musikaliska kusinen ”The sidewinder” av Lee Morgan. En brasklapp, dock. Med tanke på utgåvans fenomenala ljud och kvalitet – varför inte ett tjockare och mer påkostat omslag? Vad är problemet?

LÄS MATTIAS KLINGS RECORD STORE DAY-TIPS HÄR!

 • Tjänstgörande nöjesredaktör: Sandra Wejbro
 • Nöjeschef: Andreas Hansson
 • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lotta Folcker
 • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
 • Redaktionschef: Karin Schmidt
 • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
 • Org.nr: 556100-1123
 • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
 • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
 • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
 • Telefon växel: 08 725 20 00
 • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB