Startsida / Inlägg

En lyckad festivalanpassning av Linkin Park

av Mattias Kling
Chester Bennington är ett av kvällens stora trumfkort. Foto: Stefan Jerrevång
Chester Bennington är ett av kvällens stora trumfkort. Foto: Stefan Jerrevång

RateLinkin Park
Panorama, Bråvalla
Publik: Inledningsvis kanske runt 10 000, men det fylls på till säkert det dubbla under tiden.
Längd: Strax under en och en halv timme.
Bäst: Chester Bennington.
Sämst: Att lägga bedrövliga ”Heavy” så nära finalen är obegripligt.

NORRKÖPING. Utkavlad på nästan 90 minuter blir helheten ofta en märklig identitetsexkursion.
Men tack vare en väldigt festivalanpassad låtuppställning bevisar Linkin Park ibland sin dragplåsterstatus.

Ofta är det svårt att komma underfund med vad det är Augora Hills-sextetten egentligen vill med sin musik och sin karriär. För efter debutalbumet ”Hybrid theory” – släppt strax efter millennieskiftet och med samma braskande hitfokus som exempelvis Michael Jacksons ”Thriller” och Def Leppards ”Hysteria” – har det varit svårt att få något egentligt grepp om gruppens tankar och avsikter.
De har velat vara U2. På senaste skivan ”One more light” lika mycket Max Martin som Taylor Swift. Och däremellan något som söker en identitet och lika ofta har fastnat i vare sig är det ena eller det andra.
Med detta i ryggen är det till Linkin Parks fördel att de har Bråvalla-anpassat den setlista de använt på den nu aktuella turnén. Att stryka exempelvis nya ”Battle symphony” lär få gå i krig över, lika lite som få lär sakna Ed Sheeran-lutande ”Sharp edges”.
I stället erbjuder de, efter en första halvan av spelningen som fladdrar runt i just det ingenmansland som deras senare karriär tycks ha sökt visum till, ett set som får publiken att växa och stanna kvar. Gästinhoppet av Christian Lindskog (Blindside) i ”One step closer” är en temperamentshöjare då den svenske sångaren utgör en bjärt kontrast till en grupp som vid sidan av Chester Bennington och Mike Shinoda är lika visuellt intetsägande och ospännande som gårdagens väderleksrapport.
Det finns stunder som visar att blekheten inte är konstant. Som när frontmannen går ner i publiken och framför en sobert avskalad ”Crawling” med en beundrares armar runt ryggen. När ”In the end” tycks vilja välta hela festivalen. Eller när ”Papercut” och ”Bleed it out” faktiskt gör det.
Det är sånt Linkin Park kan jobba vidare ifrån. I stället för att till synes planlöst leta efter vad de faktiskt är och vill.

LÄS FLER KONSERTRECENSIONER HÄR!
FLER TEXTER FRÅN BRÅVALLA HÄR!

LÅTLISTAN 1. Talking to myself 2. Burn it down 3. The catalyst 4. Wastelands 5. One step closer 6. Castle of glass 7. Good goodbye 8. Lost in the echo 9. Invisible 10. New divide 11. Breaking the habit 12. Crawling 13. Leave out all the rest 14. Points of authority 15. What I’ve done 16. In the end 17. Faint 18. Numb 19. Heavy  20. Papercut 21. Bleed it out

 • Tjänstgörande nöjesredaktör: Sandra Wejbro
 • Nöjeschef: Andreas Hansson
 • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lotta Folcker
 • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
 • Redaktionschef: Karin Schmidt
 • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
 • Org.nr: 556100-1123
 • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
 • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
 • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
 • Telefon växel: 08 725 20 00
 • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB