Startsida / Inlägg

Fin nostalgitripp med TLC

av Per Magnusson
TLC012_promopic1 2
TLC är tillbaka med sitt första album på 15 år. Foto: Dennis Leupoid

tlc-coverRateTLC
TLC
852 Musiq/Playground

R’N’B Det går knappast att överskatta den amerikanska r’n’b-gruppen TLC:s betydelse och briljans under andra hälften av 90-talet. Jag upptäckte dem via min storasyster – som hade cd:n ”Crazysexycool” – och TLC blev min väg in i r’n’b. Mitt hjärta slår fortfarande dubbelslag varje gång jag hör introt till den ikoniska ”No scrubs” och ”Diggin’ on you” är alltid världens bästa cruisa-med-rutorna-nere-mitt-i-sommaren-låt.
Den Kickstarter-kampanj som resulterat i TLC:s första album på 15 år vittnar om att många hyser liknande känslor för gruppen. Med bidrag från bland andra Katy Perry, Justin Timberlake och New Kids On The Block blev ”TLC” crowdfunding-sajtens snabbast finansierade musikprojekt någonsin. Fansen fick även bestämma namnet på albumet. Det blev – tadam – ”TLC”.
Gruppen – i dag decimerad till duo efter Lisa ”Left Eye” Lopes tragiska bortgång i en bilolycka i Honduras 2002 – har redan bestämt sig för att detta blir deras sista album. ”TLC” består av elva nyskrivna låtar samt fem överflödiga nyinspelningar av några av gruppens största hits: ovan nämnda ”No scrubs” och ”Diggin’ on you” samt ”Creep”, ”Unpretty” och Baby baby baby”.
Ekon från TLC:s förflutna hörs både i text och musik. Här finns gruppens samtliga signum. Det svala tilltalet. De fina popmelodierna. De raka budskapen i texterna.
Men en viktig byggsten saknas ofrånkomligen. Lisa ”Left Eye” Lopes får sin postuma stund i och med ”Left Eye interlude”, i vilken hennes röst samplas. Det är en rörande gest, men kan inte sminka över saknaden efter TLC:s kanske viktigaste kvalitet: den magi som uppstod när ”Left Eye”, Tionne ”T-Boz” Watkins och Rozonda ”Chilli” Thomas befann sig i samma rum. Musiken stannar vid en fin nostalgitripp.
Men som påminnelse om TLC:s storhet funkar gruppens femte album utmärkt. Precis lagom till cruise-säsongen, dessutom.

LÄS FLER SKIVRECENSIONER HÄR!

BÄSTA SPÅR: På den svalt akustiska ”Perfect girls” återskapar TLC sitt 90-talssound – samt sina tydliga budskap (här: ”learn to love yourself”) – med kirurgisk precision.
VISSTE DU ATT… TLC:s karriär präglades av problem med lagen, skivbolag och management. Trots det har de sålt över 65 miljoner album.
LYSSNA OCKSÅ PÅ: ”Crazysexycool”. Hits som ”Diggin’ on you”, ”Waterfalls” och”Creep” talar för sig själva.

 • Tjänstgörande nöjesredaktör: Sandra Wejbro
 • Nöjeschef: Andreas Hansson
 • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lena K Samuelsson
 • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
 • Redaktionschef: Karin Schmidt
 • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
 • Org.nr: 556100-1123
 • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
 • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
 • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
 • Telefon växel: 08 725 20 00
 • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB