Startsida / Inlägg

Platt fall för Danzig

av Mattias Kling
Vad som skymtar där borta? Det är nog spåren av din karriär som en av hårdrockens mest karismatiska artister, Glempa. Foto: Stefan Jerrevång
Vad som skymtar där borta? Det är nog spåren av din karriär som en av hårdrockens mest karismatiska artister, Glempa. Foto: Stefan Jerrevång

RateDanzig
Panorama, Bråvalla
Bäst: I alla fall elva av fjorton låtar är ju i grunden väldigt utmärkta.
Sämst: Jag vet inte riktigt var jag ska börja…

NORRKÖPING. Det brukar hävdas: När giganter faller gör de det med ett brak.
Det stämmer inte alltid.
De kan också göra det med gnissel och stånk – på en halvtom asfaltsyta.

I pausen efter ”Mother” innan extranumren står en rultig råddare och viskar sin arbetsgivares namn i mikrofonen, i ett försök att få i gång nån slags stämning som sträcker sig mer än tio meter från scenen.
Det känns lönlöst, speciellt som Danzig under den föregående timmen har bevisat exakt hur långt bandet har fallit det senaste decenniet. Vilken kvalitetsskillnad som uppstår när en bandledare tappar fotfästet och verklighetsförankringen och egentligen slutar bry sig.
För kvartettens spelning är som bäst ett bevis på hur en tar ett legendariskt musikaliskt arv, kör det genom en dokumentstrimlare av nonchalans och håglöshet och presenterar något som emellanåt i sporadiska ögonblick når upp till godkänd klass.
För nog förtjänar den mastiga 25-årsfirande ”Danzig III”-kvintetten ”Godless”, ”How the gods kill”, ”Left hand black”, ”Dirty black summer” och ”Do you wear the mark?” något bättre än att rullas ut som om leverantörerna ägnade sig åt kvittosortering? Visst hade ”Her black wings”, ”Mother” och ”She rides” gjort sig förtjänta av någon slags passion i framförandet? Och är det egentligen för mycket begärt med ett liveljud som inte mestadels gnisslar, en frontman som inte stånkar sig igenom sången under 75 minuter och en Tommy Victor som inte ens tycks försöka längre?
Jag kan tycka det.
Danzig håller uppenbarligen inte med.
Vilket gör fallet för det som en gång i tiden var ett utmärkt band desto hårdare och mer tragiskt.

LÄS FLER KONSERTRECENSIONER HÄR!
FLER TEXTER FRÅN BRÅVALLA HÄR!

LÅTLISTAN 1. Skin carver 2. Twist of Cain 3. Devil on Hwy 9 4. Her black wings 5. Godless 6. Left hand black 7. How the gods kill 8. Do you wear the mark? 9. Dirty black summer 10. Last ride 11. Black mass 12. Mother Extranummer 13. She rides 14. Long way back from hell

 • Tjänstgörande nöjesredaktör: Ebbe Jonsson
 • Nöjeschef: Andreas Hansson
 • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lotta Folcker
 • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
 • Redaktionschef: Karin Schmidt
 • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
 • Org.nr: 556100-1123
 • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
 • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
 • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
 • Telefon växel: 08 725 20 00
 • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB