Startsida / Inlägg

Spellista: Här är tuffaste och bästa musiken från maj

av Mattias Kling
Sólstafir har inga problem att hålla huvudet kallt när fotografen kommer och hytter med kameran. Foto: Promobild
Sólstafir har inga problem att hålla huvudet kallt när fotografen kommer och hytter med kameran. Foto: Promobild

Gångna och irrelevanta är de dagar då hårdrock och metal främst gjordes i genrernas gigantländer USA, England, Tyskland och sedermera Sverige. I dag är scenen avsevärt mycket mer internationellt spänstig och exotiskt intresserad, vilket får ses som en naturlig utveckling av Sepulturas genombrott i slutet av 80-talet.
Därför går det i dag lika bra att lyssna på taiwanesiska Chthonic, nepalesiska Narsamhaar och kryptiskt döpta Avesta från Iran som det är att bläddra fram det senaste, och verkligen utmärkta, albumet ”Aathma” med Persefone från Andorra.
I samma internationellt vidsynta kategori hittar vi isländska Sólstafir, som under den gångna månaden har släppt sin sjätte fullängdare ”Berdreyminn”. Från ha varit ett tämligen ordinärt viking/black metal-band runt debuten ”Í blódi og anda” för 15 år sen har Reykjavikskvartetten kommit att bli en betydligt mer personlig, infallsrik och spräcklig upplevelse. Och trots sin hemvist långt från de stora landmassorna i väst eller sydost – sångaren Adalbjörn Tryggvason beskriver i en intervju med tidningen Close-Up Magazine hemön som en tidigare nordisk tredje världen-koloni – har bandet klivit fram som ett av de mer spännande i världen för den som gillar sin metal innovativ och med tydliga influenser från exempelvis postrock, folk och indie (att titelspåret från föregångaralbumet ”Ótta” bygger på ett raffigt banjoriff är inte alls så konstigt som det låter).
Från ovan nämnda majgiv har jag valt ut spåret ”Hvit saeng”, en bra spegling av var ensemblen står i dag – men nöj dig för skråen inte bara med att lyssna på denna låt. På min lista som speglar det som släpptes under den gångna månaden inom tuffare rock, metal, punk och liknande finns nämligen över 70 andra stycken att hugga öronen i. Där hittar du exempelvis snart Sverige-aktuella Rancid, som värmer upp inför kommande skivan ”Trouble maker” med ”Where I’m going”, nybakat med Slipknot-sidoskottet Stone Sour, en livelåt med Rammstein från konsertdokumentet ”Paris”, en färsk singel från Against Me!, solodebuten från Raubtiers Hulkoff, samt partythrash från Municipal Waste. Lägg därtill hårt och blandat med exempelvis Integrity, Avatarium, Anthrax, tidigare blogguppmärksammade Lastkaj 14, Sunset Strip-relikerna i Warrant och ett nytt spår från Muse och bilden blir ännu mer spännande och späckad av infall.
Som vanligt lär få uppskatta allt, men i denna 77 låtar långa spellista lär det finnas något för alla.
Och – åter igen som vanligt – spela högt eller låt bli.

LYSSNA PÅ FLER SPELLISTOR HÄR!

 • Tjänstgörande nöjesredaktör: Sandra Wejbro
 • Nöjeschef: Andreas Hansson
 • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lotta Folcker
 • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
 • Redaktionschef: Karin Schmidt
 • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
 • Org.nr: 556100-1123
 • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
 • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
 • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
 • Telefon växel: 08 725 20 00
 • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB