Startsida / Inlägg

Stark show men fel scen för Bryan Ferry

av Håkan Steen
Bryan Ferry Karin Lundin Rockfoto
Bryan Ferry lyckas bara delvis bygga upp sofistikerad salongsstämning på Gröna Lund. Gitarristräven Chris Spedding till vänster. Foto: Karin Lundin/Rockfoto

RateBryan Ferry
Plats: Gröna Lund, Stockholm. Publik: 11 000. Längd: 95 minuter. Bäst: ”Like a hurricane” och ”Virginia Plain”. Sämst: Skriken från Fritt fall funkar så där i den intima inledningen av ”In every dream home a heartache”.

Bryan Ferry gör en fläckfri show.
Men som väntat är ett nöjesfält ingen optimal miljö för den här sortens rockelegans.

”This is so surreal” säger Bryan Ferry och tittar sig omkring bland bergochdalbanor, karuseller och katapulter.
Han har uppträtt på Gröna Lund en gång förut, med Roxy Music 1980, men det känns förmodligen märkligare i dag.
För den 71-årige estradören, som för drygt 40 år sedan försåg rockmusiken med en stil och en doft av den vackra världen som han bara har förfinat sedan dess, avnjutes givetvis bäst i intimare sammanhang än det här.
Ferry kommer alltid med prima vara. I kväll ett superskickligt, stilrent svartklätt niomannaband med självaste kulthjälten Chris Spedding på ena gitarren och ett välavvägt set av huvudsakligen lagom väntade Roxy- och solonummer samt några covers.
All röst finns kvar och de väl valda dansstegen sitter även om sångaren i kväll kanske parkerar sig lite oftare vid pianot än senast jag såg honom, på Gothia Towers The Theatre i Göteborg förra våren.
För övrigt en av fjolårets bästa konserter: inomhus, sittande publik, kanonljud.
Det är givetvis så den mer subtila sidan av den här artistens gärning gör sig bäst.
Mycket av det fungerar förvisso över förväntan på Grönan, som de softa 80-talsnumren Windswept” och ”Zamba”, men det går inte att bortse ifrån att chokladhjul och ölnödiga grabbgäng som plöjer genom publikhavet inte utgör den bästa inramningen för Ferrys intima melankoli.
Således blir behållningen det lite snabbare, rakare, stötigare och mer energiska. Som gamla Roxy Music-favoriterna ”Re-make/Re-model” och ”Virginia Plain”.
För att inte tala om kvällens mest oväntade moment: den läckert roxyfierade gamla covern på Neil Youngs ”Like a hurricane”, som här vilar snyggt på en välgödd basgång, spröd sax och långa Young-anstrukna gitarrsolon.
Och plötsligt blir Ferry de facto hjälpt av omgivningarna. När en fiskmås stilla seglar förbi uppe i skyn känns den nästan som en del av showen.

Alla låtarna: 1. The main thing 2. Slave to love 3. Ladytron 4. Out of the blue 5. Simple twist of fate 6. A waste land 7. Windswept 8. Bête Noire 9. Zamba 10. Stronger through the years 11. Like a hurricane 12. Take a chance with me 13. Re-make/Re-model 14. In every dream home a heartache 15. If there is something 16. More than this 17. Avalon 18. Love is the drug 19. Virginia Plain Extranummer: 20. Let’s stick together 21. Do the strand 22. Jealous guy

LÄS FLER KONSERTRECENSIONER HÄR!

 • Tjänstgörande nöjesredaktör: Sandra Wejbro
 • Nöjeschef: Andreas Hansson
 • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lotta Folcker
 • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
 • Redaktionschef: Karin Schmidt
 • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
 • Org.nr: 556100-1123
 • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
 • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
 • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
 • Telefon växel: 08 725 20 00
 • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB