Startsida / Inlägg

Uppsluppet klubbkalas med Per Gessle

av Håkan Steen
Per Gessle Hotell Tylösand 20170627
Per Gessles smygpremiär är en dryg timme av iver. Foto: Anders Andersson/ TT

RatePer Gessle
Smygpremiär: Hotell Tylösand, Halmstad. Publik: 700 (utsålt). Längd: 70 minuter. Bäst: ”Det hjärta som brinner” och ”Joyride”. Sämst: Somligt av det nya. Fråga: Men ”Tylö sun” då?

HALMSTAD. Per Gessle värmer upp i klubbmiljö på hemmaplan inför kommande turnén.
Och att döma av den här klacksparkiga försmaken kan vi sikta in oss på en hejdundrande hitparad.

Vi befinner oss i Leifs Lounge, klubben på Hotell Tylösand utanför Halmstad där hotellägaren själv har värmt upp för turnéer förr. Väggarna är fulla av minnen från Per Gessles framgångsrika karriärer med Gyllene Tider, Roxette och som soloartist.
Vilket känns passande då ”En vacker kväll”, den sommarturné som rullar i gång på riktigt i Helsingborg 6 juli, för första gången ämnar blanda låtar från den 58-årige popikonens samtliga projekt.
Med tanke på den unika plats Gessles låtar har i den svenska folksjälen är det förstås bäddat för succé.
I kväll kokar han och det sju personer starka bandet ned ett pärlband låtar som vi är vana att höra från jättescener till betydligt mer kompakta klubbversioner. Det är väldigt kul med ”The look” som krämig powerpop eller ”Joyride” i en närmast garagelarmig tackling med T.Rex-groove.
För att inte tala om Gyllene Tider-stänkare som ”Det hjärta som brinner” och ”Juni, juli, augusti”, med den i Gessle-sammanhang debuterande Ola Gustafsson (”en av Sveriges, och världens, bästa musiker”) på glödgad Rickenbacker-gitarr.
Och det has roligt på scen. Gessle och ständiga körsångerskan Helena Josefsson studsar omkring på scenen med överlyckliga leenden.
Det här är en utmärkt, mångkunnig samling musiker som verkar ha lovande ambitioner att vrida åtskilliga av låtarna åt nya håll. Men i kväll märks det också att de främst vill roa sig och få en spelning i kroppen innan allvaret börjar.
Och trots att vi skådar en del The Band-hattar på scen, och trots att violinisten Malin-My Wall smyckar ut en låt som ”Första pris” folkigt vackert är det i de nya, mer stillsamma Nashville-inspelade låtarna från albumet ”En vacker natt” som showen svackar lite.
Det bådar gott att Gessle ger dem utrymme och inte bara brakar i väg på allra säkraste, rakaste greatest hits-trippen. Och möjligen kommer de att hitta en mer naturlig plats i den längre show som det lär bli på turnén (jag ber att få återkomma i ämnet efter premiären).
Men framför den här semesterglada publiken av gamla vänner och bekanta har det nya materialet tveklöst lite svårt att fästa.

Alla låtarna: 1. Min plats 2. På promenad genom stan 3. Juni, juli, augusti 4. Det hjärta som brinner 5. Första pris 6. Småstadsprat 7. Ljudet av ett annat hjärta 8. Spegelboll 9. Gå och fiska 10. The look Extranummer: 11. Dressed for success 12. Joyride 13. Sommartider 14. Här kommer alla känslorna (på en och samma gång)/Flickan i en Cole Porter-sång

Bandet: Helena Josefsson, sång, Christoffer Lundquist, gitarr, Magnus Börjesson, bas, Clarence Öfwerman, keyboards, Andreas Dahlbäck, trummor, Ola Gustafsson, gitarr och pedal steel, Malin-My Wall, fiol med mera

Här kan ni se Per Gessle: Helsingborg 6/7, Oskarshamn 7/7, Örebro 8/7, Rättvik 13/7, Töreboda 14/7, Karlskrona 15/7, Grebbestad 21/7, Göteborg 22/7, Fredrikstad 23/7, Stockholm 27/7, Östersund 28/7, Piteå 29/7, Borgholm 1/8, Malmö 2/8, Arvika 3/8, Halmstad 11/8, Linköping 12/8, Uppsala 18/8, Eskilstuna 19/8

LÄS FLER KONSERTRECENSIONER HÄR!

 • Tjänstgörande nöjesredaktör: Sandra Wejbro
 • Nöjeschef: Andreas Hansson
 • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lotta Folcker
 • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
 • Redaktionschef: Karin Schmidt
 • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
 • Org.nr: 556100-1123
 • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
 • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
 • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
 • Telefon växel: 08 725 20 00
 • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB