Startsida / Inlägg

Världens starkaste björn är dunderhonung för festivalhumöret

av Mattias Kling
Bamse och hans vänner är en av festivalens bokningar premiärdagen. Foto: Stefan Jerrevång
Bamse och hans vänner är en av festivalens bokningar premiärdagen. Foto: Stefan Jerrevång

NORRKÖPING. På femte året spänner Bråvalla musklerna med en extra dag.
Det är en smula konstigt.
Men inte lika underligt som en av premiärkvällens bokningar:

Världens starkaste björn värmer upp för Sabaton och System Of A Down.

Norrköpingevenemanget antar en vansklig strategi på sitt femte år. För om det är något som festivaldöden i Sverige under 2000-talet – den som fick såväl Hultsfred som Peace & Love, Arvika och Siesta att plocka ner skylten – har visat är det att storhetsvansinne sällan lönar sig. Att mer inte på något sätt är detsamma som bättre, och därmed inte heller mer lukrativt eller publikdragande.
Därför får det ses som en chansning när arrangörerna i tyska FKP Scorpio 2017 väljer att utöka Bråvallafestivalen med ännu en dag någon slags klass. Ett slags uppvärmning, med bara två scener och ett avsevärt magrare spelschema än under de kommande dagarna. Förutom att man har valt att lägga en av sina absolut största metalbokningar under denna premiärafton, de egensinniga amerikanska alternativrockarna i System Of A Down, är det inte världens mest braskande inledningsprogram. I övrigt spelar Scooter, Sabaton och Hoffmaestro.
Ännu underligare blir det när barnshowen ”Bamse och hans vänner” läggs som en honungsklick mitt i falafelrullen.
Det är naturligtvis jättekonstigt och jätteroligt på en och samma gång. För det finns ett enormt underhållningsvärde i att se en överårig hårdrockare – med glesnande thrashfrisyr och kladdig Dissection-tatuering på armen – gå loss i exempelvis ”Han satte foten i en potta”, ”Huvud, axlar, knä och tå” eller ”Klappa händerna när du är riktigt glad”. Faktiskt så roligt att jag inte har skrattat så här mycket i 011-området sedan jag, Markus Larsson och Håkan Steen klarade oss igenom helveteslämningar för tre år sen genom att upprepat lyssna på Eddie Meduzas ”Skinnet”.
Om Lille Skutt, Reinard Räv, Skalman och Vargen räcker för att berättiga ännu en festivaldag låter jag vara osagt. När detta skrivs är det fortfarande rätt tidigt på kvällen, och glest bland besökarna. Chansen är stor att många firar sin ankomst med något läskande ute på campingen.
Men Världens starkaste björn och hans kompisar gör i alla fall att Bråvalla 2017 inleds med ett humör som gärna får hålla i sig till natten mot söndag.

LÄS MER FRÅN BRÅVALLA HÄR!

Fem hårda måsten på Bråvalla 2017

• Cult Of Luna (Juno, fredag 30 juni, 13.45)
Senast det truliga Umegänget spelade i hemlandet var det en specialföreställning tillsammans med amerikanska sångerskan Julie Christmas, för att fira toppalbumet ”Mariner”. Nu är de tillbaka på egen hand, vilket lär ge en omtumlande upplevelse strax efter lunch. Det är nästan så att en hoppas på regn, då bandets mörkgrå stämningar är själva motsatsen till allt vad solsken heter.
Baroness (Juno, fredag 30 juni, 17.30)
Georgia-gruppen chocksläppte senaste skivan ”Purple” nära jul 2015 och tvingade mig att i panik revidera min albumlista för nämnda år. Det är skäl nog att se dem. Gruppens utmärkta spelningar i Stockholm det senaste halvdecenniet är ett annat.
• Killmiddag (Flera tillfällen under fredag och lördag)
Naturligtvis är det bedrövligt att det ens ska behövas. Att alltför många dudes, ja det är precis så, inte kan hålla sina fingrar för sig själva och låta festivalens kvinnliga besökare vara i fred. Som ett drag mot tidigare års sexuella övergrepp och trakasserier anordnar därför arrangörerna i samarbete med eldsjälen Ida Östensson (Fatta och Make Equal) samlingstillfällen för snoppbärare att prata om sex, vänskap och normer. Deltar gör även komikerna David Sundin, Marcus Berggren och Johan Hurtig samt skateboardproffset Ali Boulala. Anmälningar sker genom festivalens Instagramkonto @bravallafestival.
• Mastodon (Luna, fredag 30 juni, 22.15)
Humöret är emellanåt lite för vresigt och introvert för att välta några större publikhav men när Atlantas förnämligaste progsöner är på rätt humör är de ett band som bara en tokig missar. Förväntningarna minskas knappast av att halvfärska ”Emperor of sand” så här långt är ett av årets bästa album.
Prophets Of Rage (Luna, lördag 1 juli, 23.00)
Linkin Park? Nej. Verkligen inte. Ska det vara kompetent och svängig hiphopmetal går det lätt att se förbi torsdagens dragplåster och i stället spara energin till detta veterangäng som förenar tre fjärdedelar av Rage Against The Machine med Public Enemys Chuck D och B-Real från Cypress Hill. Att döma av de Youtube-videor som finns att detaljgranska från tidigare gig i sommar lär Prophets Of Rage bli ett tumultartat nackskott på den här festivalen.

 • Tjänstgörande nöjesredaktör: Sandra Wejbro
 • Nöjeschef: Andreas Hansson
 • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lotta Folcker
 • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
 • Redaktionschef: Karin Schmidt
 • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
 • Org.nr: 556100-1123
 • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
 • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
 • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
 • Telefon växel: 08 725 20 00
 • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB