Startsida / Inlägg

Prophets Of Rage ger festivalen ett välriktat nackskott

av Mattias Kling
Chuck D, Tom Morello och B-Real gjuter ihop det bästa från sina respektive grupper och kör över så mycket annat här de senaste dagarna och nätterna. Foto: Stefan Jerrevång
Chuck D, Tom Morello och B-Real gjuter ihop det bästa från sina respektive grupper och kör över så mycket annat här de senaste dagarna och nätterna. Foto: Stefan Jerrevång

RateProphets Of Rage
Luna, Bråvalla.
Publik: Kanske runt 10 000.
Längd: 90 minuter.
Bäst: Svårt att välja, men ”Know your enemy”, ”Bullet in the head” och ”Fight the power” står alla ut i natt. Dessutom är den instrumentala Chris Cornell-hyllningen ”Like a stone” väldigt fin.
Sämst: Det där ljuddebaclet sätter ju onekligen käppar i hjulet.

NORRKÖPING. Det som inte får hända inträffar ändå.
Och det två gånger.

Men det hindrar inte den här Rage Against The Machine/Public Enemy/Cypress Hill-bastarden att vara precis den rockfinal festivalen behövde.
Måhända tråkigt att inleda med det potentiellt förödande, men samtidigt är det väldigt viktigt. För när PA-systemet packar ihop – inte bara en, utan två gånger – under såväl ”Take the power back” som ”(Rock) superstar” och ”Guerrilla radio” – är det som att peppen knycklar ihop sig och kryper ihop i fosterställning. Stapplar ut genom entrén utan att passera gå, hämtar ut packningen och försöker haffa en taxi för att snarast möjligt lämna Bråvallafältet.
Turligt nog denna är stund, då Prophets Of Rage spelar med bara scenljud som det som hörs, en krull i marginalen. En irritation som snabbt körs över av det efterföljande och helheten.
För den här fusionen av Rage Against The Machine, Public Enemy och Cypress Hill är exakt den studsande avslutning som ett halvljummet Bråvalla mår så bra av. En uppvisning i exakt hur bra det går att förena hiphop och hård rock, om det görs på rätt sätt.
Såväl ””Testify” som ”Know your enemy” och ”Sleep now in the fire” är bevis på exakt vilket utmärkt jobb Chuck D och B-Real gör med att liva upp Zack de la Rochas munviga diatriber, samtidigt som de får asfaltsplanen att gunga under ett hiphopmedley som förenar de egna akterna med House Of Pains ”Jump around”.
Det hade kunnat bli rapmetalkaraoke. Men i stället blir det en och en halv timme som tycks vilja välta bort det här gamla flygfältet förbi Norrtull och rakt ner i Strömmen.
Och därför också ett väldigt nackskott på det som mycket väl kan vara det sista vi ser av Bråvallafestivalen i det här formatet.

LÄS FLER KONSERTRECENSIONER HÄR!
LÄS FLER TEXTER FRÅN BRÅVALLA HÄR!

LÅTLISTAN 1. Prophets of rage 2. Testify 3. Take the power back 4. (Rock) superstar 5. Guerrilla radio 6. Unfuck the world 7. Bombtrack 8. People of the sun
9. Fight the power 10. Medley: Shoot ’em up/Can’t truss it/Insane in the brain/Bring the noise/Jump around 11. Sleep now in the fire 12. Like a stone 13. Know your enemy 14. Bullet in the head 15. How I just killed a man 16. Bulls on parade 17. Killing in the name

 • Tjänstgörande nöjesredaktör: Sandra Wejbro
 • Nöjeschef: Andreas Hansson
 • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lena K Samuelsson
 • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
 • Redaktionschef: Karin Schmidt
 • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
 • Org.nr: 556100-1123
 • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
 • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
 • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
 • Telefon växel: 08 725 20 00
 • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB