Startsida / Inlägg

Veckans singlar: rymdrock och powerballader

av Per Magnusson

keshacoldplayRymdrock, powerballader, Liam Gallagher-pop att förhålla sig försiktigt positiv till, en ljuv New York-sång och ett ofrivilligt besök på Broadway. 
Veckans singlar!

RateKesha
Praying
Sony
POP Kesha bryter fem års tystnad med första singeln från kommande albumet ”Rainbow”, på vilket popstjärnan jobbar med så vitt skilda artister som Eagles Of Death Metal och Ben Folds. Och det har varit tuffa år för Kesha. I en text som skickas ut med nya singeln berättar hon om en djup depression, som också avhandlas i ”Praying”. Låten kommer även med en dramatisk Jonas Åkerlund-regisserad video, full av religiösa förtecken. Temat är viktigt och ”Praying” är en till en början galant powerpop-ballad. Synd bara att den ebbar ut i effektsökeri.

RateColdplay
Aliens
Parlaphone/Warner
POP ”Aliens” är ett smakprov från nyligen Ullevi-aktuella Coldplays kommande ep ”Kaleidoscope”, som släpps 14 juli och består av fem nya låtar. Bandet skänker alla intäkter från låten till den maltesiska frivilligorganisationen Moas, som hjälper flyktingar på Medelhavet.
”Aliens” är en tilltalande skruvad historia, skriven och producerad tillsammans med Brian Eno. En välkommen brytning med Coldplays ”Chainsmokers-fas”. Chris Martin målar sin vana trogen med panorama-vida textrader om att resa med flygplans hastighet och om aliens och E.T.:s. Hans falsetter skjuter rakt ut i rymden.

RateLiam Gallagher
Chinatown
Warner
POP ”To the cunt who stole my stone island parkas from my hotel room while I was playing Glastonbury hand them over all will be forgiven LG”, tweetade Liam Gallagher förra helgen. Meningen sammanfattar ju på sätt och vis hela Liams rock. Men han väljer ändå att ge ut ännu en singel från kommande solodebutalbumet ”As you are”, som väntas 6 oktober.
Låten innehåller några rader klassisk Liam-lyrik: Me I just believe in the sun/God told me live a life of luxury. Intet nytt under den Oasis-solen. Vad som imponerar är i stället produktionen. För precis som i fallet med förra singeln ”Wall of glass” är det svårt att säga exakt när musiken är inspelad, mer preciserat än någon gång mellan 1967 och 2017. Ett faktum som faktiskt får mig att förhålla mig försiktigt positiv till tanken på Liams solodebut. ”Chinatown” är också en välkommet akustisk affär. Mitt 22-åriga jag hade älskat den hänsynslöst.

RateSt. Vincent
New York
POP Annie Clark började sin musikaliska bana som medlem i bandet The Polyphonic Spree. Hon har även turnerat som en del i Sufjan Stevens band och samarbetat med David Byrne. Hennes fjärde, självbetitlade album ”St. Vincent” belönades med en Grammy. ”New York” är gissningsvis den första singeln från hennes femte album (inga officiella nyheter än) och den bubblar av en New York-romantik som är där uppe med Woody Allens film ”Manhattan”, men samtidigt balanserad med en krasshet typisk för stadens invånare: “You’re the only motherfucker in the city who can stand me”. Närheten i produktionen är fantastisk. Man kan höra den här över eftertexter i vilken HBO-serie som helst.

RateArcade Fire
Signs of life
Sony
POP På den tredje låten från kommande albumet ”Everything now” bäddar Arcade Fire med ett disko-beat av funkig bas och blås. När låten är över känns det som man har gjort ett ofrivilligt besök på Broadway. Tja, det där var väl trevligt. Men exakt vad vill de säga med den här musiken? Den känns liksom inte riktigt bekväm i sitt eget skinn, bara konstruerat bisarr. Rader som ”Those cool kids stuck in the past/In a world of cigarette ash” som specialbeställda till bandets numera arenastora spelningar.

MER ”VECKANS SINGLAR” HÄR!

LÄS FLER SKRIVRECENSIONER HÄR!

 

 • Tjänstgörande nöjesredaktör: Sandra Wejbro
 • Nöjeschef: Andreas Hansson
 • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lotta Folcker
 • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
 • Redaktionschef: Karin Schmidt
 • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
 • Org.nr: 556100-1123
 • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
 • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
 • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
 • Telefon växel: 08 725 20 00
 • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB