Startsida / Inlägg

En starkare Kesha krossar det förflutna

av Natasha Azarmi
"Rainbow" är som bäst när Kesha ser allvaret i vitögat. Foto: Press
”Rainbow” är som bäst när Kesha ser allvaret i vitögat. Foto: Pressbild

keshacoverRateKesha
Rainbow

Kemosabe/Sony

POP Enligt Kesha har ”Rainbow” räddat hennes liv. Det har gått tre år sedan världen bevittnade sångerskans försök att frigöra sig från sin producent efter en rad sexuella och psykiska övergrepp. Det var ett personligt trauma som utvecklades framför världens ögon. Och hela världen stod bakom henne.
Hashtagen #freekesha fyllde sociala medier,
Taylor Swift betalade en kvarts miljon dollar för att täcka Keshas rättegångskostnader och när Adele tog emot ett pris på Brit Awards samma år ägnade hon en del av sitt tacktal åt att hylla sin kollega. Det var en triumf för alla de unga kvinnor som utnyttjats av män i maktpositioner.
Det är ur den här tidsperioden som Kesha hämtat inspiration till sitt senaste album. ”Rainbow” är mer än bara en ny skiva. Den är en ett nytt kapitel.
Kesha tacklar ofta sitt ämne med glädje. Det är beundransvärt. Ståtliga ”Woman” framförs med en hel del skratt och lekfulla ”Hunt you down” handlar om hur hon ska få hämnd på mannen som sårat henne. ”Just know if you fuck around/Boy I’ll hunt you down” sjunger sångerskan över ett glatt folkarrangemang.
Men det blir aldrig så bra som när Kesha ser allvaret i vitögat. När hon lägger allt fokus på orden, när rösten nästan brister och hon tar hjälp av så små medel som möjligt. Som i öppningsspåret ”Bastards”, avslutande ”Spaceship” och singeln ”Praying”. ”The best is yet to come” sjunger hon i den sistnämnda. Den här gången är det i dubbel bemärkelse. Kesha må ha blivit en starkare människa men hon är nu också en betydligt starkare musiker.
BÄSTA SPÅR:Spaceship”.

LÄS FLER SKIVRECENSIONER HÄR!

 • Tjänstgörande nöjesredaktör: Sandra Wejbro
 • Nöjeschef: Andreas Hansson
 • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lena K Samuelsson
 • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
 • Redaktionschef: Karin Schmidt
 • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
 • Org.nr: 556100-1123
 • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
 • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
 • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
 • Telefon växel: 08 725 20 00
 • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB