Startsida / Inlägg

Major Lazers shot-edm välter matvagnar

av Per Magnusson
11WOW_Major_Lazer-deros03

RateMajor Lazer
Flamingo, Way Out West
Publik: Way Out Wests största någonsin, åtminstone enligt Major Lazer själva. Längd: 1 timme och 15 minuter. Bäst: När  gästar ”Cold water” till en ensam gitarr i slutet av konserten saknas bara Justin Bieber. Sämst: Att Major Lazer allt oftare låter dancehall-vajben drunkna i edm.

GÖTEBORG. Deras shot-edm med dancehall-inslag kan välta matvagnar och skapa mänskliga raketer.
Tycker du om partytricks och hejarklacksramsor mer än musik är en Major Lazer-konsert något för dig.

Sedan megaproducenten Diplo bildade projektet Major Lazer för nio år sedan har världens samlade popstjärnor, rappare och band passerat revy i studion. Justin Bieber, Nicki Minaj, Sia, The Weeknd, Gwen Stefani, Usher, Tinashe, Ariana Grande, Pusha T, Ellie Goulding, Vampire Weekend och Bruno Mars, för att nämna ett axplock. Ursprungsidén var fin; att göra en mer söderhavsö-lik variant av den kommersiella dansmusiken, med inslag av dancehall. Men för varje album som gruppen släppt har de allt mer siktat in sig på streams. Och de har lyckats. ”Lean on” – även den i kväll gästad av den för dagen Way Out West-aktuella MØ – är en av de mest streamade låtarna på Spotify någonsin.
På Way Out West skuttar medlemmarna i Major Lazer in på scenen i gula regnjackor. Sedan skruvar de upp basen så mycket att Smålandsrullevagnen nästan välter. Major Lazer är – med sin mix av edm, dancehall och electro – ett lite tuffare arenahouse-alternativ för gympapåsegenerationen. Gruppen tar alltid närmaste vägen till nästa drop och trampar alla rökmaskiner i botten. De är motsatsen till Frank Oceans subtilt introverta r’n’b-föreställning. Major Lazers kaskader av störiga syntar gör sig allra bäst efter nio miniflaskor Jägermeister utsmugglade från vipen.
Ibland glimtar de dock till. Som i ”Know no better” ft. gårdagens Migo Quavo. Och såklart är det trevligt när de spinner en snippet av Kendrick Lamars ”Humble”. Gruppen är bäst när de drar mot dancehall och r’n’b.
Men mest av allt ägnar sig Major Lazer åt att elda upp publiken med festliga partytricks, ett ämne de har MVG i. De skapar en stor mänsklig raket i publiken. De ber alla att ta av sig tröjan och kasta upp den i luften. De viftar med svenska flaggor.
Någonstans mitt i alltihop klättrar en dude i publiken upp i en lyktstolpe och tar selfies av sig själv med cigg i mungipan. Det är exakt den typen av känslor Major Lazer vill frambringa.

LÄS FLER KONSERTRECENSIONER HÄR!

 • Tjänstgörande nöjesredaktör: Sandra Wejbro
 • Nöjeschef: Andreas Hansson
 • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lena K Samuelsson
 • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
 • Redaktionschef: Karin Schmidt
 • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
 • Org.nr: 556100-1123
 • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
 • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
 • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
 • Telefon växel: 08 725 20 00
 • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB