Startsida / Inlägg

Sympatiskt oängsligt med Black Grape

av Håkan Steen
blackgrape
Shaun och Kermit har nyktrat till och gjort en rätt rolig comeback. Foto: Universal

pop-voodoo-cover-1RateBlack Grape
Pop voodoo
UMC/Universal

ROCK/HIPHOP ”Sex, drugs and rock’n’roll, we’re just a little too old” rappar Shaun Ryder i låten ”Sugar money” och som ni förstår är det inte riktigt som förr när Black Grape ger ut sitt första album på 20 år.
Om något brittiskt band definierade hedonism i början av 90-talet var det den Manchester-baserade 24-timmarsfesten Happy Mondays. När sista albumet ”Yes please” fick såväl gruppen som skivbolaget Factorys ekonomi att haverera startade Ryder i stället Black Grape med Kermit Leveridge från The Ruthless Rap Assassins, och fortsatte utforska hur man bäst kokar ihop pop, rock, hiphop, funk och gospel i en och samma groove.
Debuten ”It’s great when you’re straight… yeah!” hittade helt rätt och är fortfarande en av det decenniets roligaste plattor.
Nu är Ryder och Kermit tillbaka, äldre och betydligt nyktrare, men i långa stunder med precis samma känsla för gränslöst sväng. Musiken på Black Grapes tredje album låter sympatiskt oängslig, allt som producenten Youth rör ihop här kunde ha varit med på de gamla plattorna.
Även Ryders blandning av kärnfulla omvärldsanalyser och kul dravel är imponerande intakt. Han tvålar till Donald Trump efter noter och konstaterar att ”Hillary’s an old bird who fucked up on the computer”.
BÄSTA SPÅR: ”Everything you know is wrong – intro”.

LÄS FLER SKIVRECENSIONER HÄR!

 • Tjänstgörande nöjesredaktör: Sandra Wejbro
 • Nöjeschef: Andreas Hansson
 • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lotta Folcker
 • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
 • Redaktionschef: Karin Schmidt
 • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
 • Org.nr: 556100-1123
 • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
 • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
 • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
 • Telefon växel: 08 725 20 00
 • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB