Startsida / Inlägg

Kikkis självhjälpscountry urstark

av Per Magnusson
p4i5xwfkjjuxxjbjgxax
”Portrait of a painted lady” präglas av samma ärlighet som sina två föregångare. I ”Headline queen” skojar Kikki till exempel om sitt eget rykte. Foto: Pressbild.

image001RateKikki Danielsson
Portrait of a painted lady
Capitol/Universal

COUNTRY I bland måste man resa långt för att hitta hem, säger klyschan. Men den stämmer verkligen på Kikki Danielsson. 65 år gammal är hon bättre än någonsin. När sångerskan från Visseltofta på allvar omfamnade countryn föll den sista pusselbiten på plats och en kunde fråga sig varför Kikki inte alltid varit country-Kikki. Men då hade vi ju aldrig fått någon ”Papaya coconut”, hemska tanke.
På ”Portrait of a painted lady” – den tredje delen i Kikkis country-trilogi – fortsätter hon att jobba med Sulo Karlsson och Idde Schultz som låtskrivare och producent. Och Kikki och hennes musikanter behärskar verkligen genren till fullo. Musiken präglas av samma värme som tidigare. De hjärtekrossade tårarna trillar ner i tomma ölglas och de bitterljuva textraderna haglar. Kikki har en unik ton när hon sjunger som balanserar perfekt mellan humor och melankoli. Och hon bottnar extremt väl i de ärliga texterna, ”You’re a miracle to me” har hon skrivit själv, de andra överlag starka låtarna har växt fram genom samtal med Sulo Karlsson. En tolkning av Marianne Faithfuls ”The ballad of Lucy Jordan” får avsluta. Man kan höra ljudet från diskplockaren i den redan upptända baren. Kvar, som enda sällskap på väg hem i natten: ånger och en ensam pedal steel.
BÄSTA SPÅR: ”Not exactly Nashville”.

LÄS FLER SKIVRECENSIONER HÄR!

 • Tjänstgörande nöjesredaktör: Hanna Lindström
 • Nöjeschef: Andreas Hansson
 • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lena K Samuelsson
 • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
 • Redaktionschef: Karin Schmidt
 • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
 • Org.nr: 556100-1123
 • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
 • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
 • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
 • Telefon växel: 08 725 20 00
 • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB