Startsida / Inlägg

Tove Lo ger festivalsommaren ett vackert slut

av Per Magnusson
Rock’n’roll star. Foto: Magnus Sandberg

RateTove Lo
Stora scenen, Popaganda
Publik: Hela festivalen. Längd: 75 minuter. Bäst: ”Habits (Stay high)”. Sämst: Så hösten är verkligen här nu?

Tove Lo är en fimp i en lite för väldoftande musikbiz. Ett feministiskt långfinger på Eriksdalsbadet.
Vi behöver henne.

Ebba Tove Elsa Nilsson från Stockholm handplockades till Max Martins låtskrivarstab Wolf Cousins. I dag har hon över en miljard spelningar på Spotify som soloartist. På cv:t finns även ”Fifty shades darker”-soundtrack och Coldplay-förbandsturnéer. Förra hösten kom ”Lady wood”, den andra delen i en albumtrilogi där tredje kapitlet bara är några månader bort. På Popaganda livepremiärar hon sin nya George Michael-doftande singel ”Disco tits”.
Tove Lo äger scenen som sin egen lägenhet. Men samtidigt – vilket är en stor del av poängen med hennes artisteri – bjuder hon in alla till den där lägenhetsfesten. Tove Lo är precis som oss. En som dricker några glas för mycket, vaknar sent, fuckar upp. Och så länge medelålders män i publiken tycker att det är ”speciellt” men senare ”trevligt” att Tove rockar bar överkropp på scenen – som hennes manliga kolleger gjort i decennier före henne – är hon superviktig även som feministisk symbol.
Tove Lo medger att hon aldrig är så nervös som när hon spelar i Stockholm och tänker särskilt på de eventuella polare från musikhögskolan Ackis som finns i publiken. Hon har inget att vara orolig för. Musiken är felfritt framförd och ganska okomplicerad. Det är alls ingen dålig sak. Det löper en blågul kvalitetstråd mellan ABBA, Roxette, Robyn och Tove Lo. Hits som ”Talking body”, ”Keep it simple” och ”Habits (Stay high)” behöver inte redovisas tillsammans med strömningssiffror. Deras perfekta pophantverk talar sitt tydliga språk.
I ”Cool girl” får Lo sällskap på scenen av kompisarna Icona Pop och Miriam Bryant. Tillsammans studsar de runt och sjunger refrängen om och om igen. Efter den mörka festivalsommar som ligger bakom oss känns det som ännu ett viktigt tronskifte på vägen mot en lite bättre värld.

LÄS FLER KONSERTRECENSIONER HÄR!

LÅTLISTA 1. True disaster 2. Lady wood 3. Influence 4. Moments 5. Say it 6. Thousand miles 7. Talking body 8. Imaginary friend 9. Disco tits 10. Keep it simple 11. WTF love is 12. Flashes 13. Cool girl 14. What I want for the night (Bitches) 15. Habits (Stay high)

 • Tjänstgörande nöjesredaktör: Sandra Wejbro
 • Nöjeschef: Andreas Hansson
 • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lotta Folcker
 • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
 • Redaktionschef: Karin Schmidt
 • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
 • Org.nr: 556100-1123
 • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
 • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
 • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
 • Telefon växel: 08 725 20 00
 • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB