Startsida / Inlägg

Exklusiv världspremiär: Här ser du Cyhras debutvideo för första gången

av Mattias Kling
Cyhra – från vänster Peter Iwers, Jake E, Alex Landenburg och Jesper Strömblad – kommer begå sin livedebut den 27 oktober i Helsingfors. Foto: Patric Ullaeus
Cyhra – från vänster Peter Iwers, Jake E, Alex Landenburg och Jesper Strömblad – kommer begå sin livedebut den 27 oktober i Helsingfors. Foto: Patric Ullaeus

För den som jobbar med pyroteknik åt ett av landets mest eldfängda band kan mycket heta känslor uppstå.
Hur som helst var det när han såg till att In Flames bomber och granater briserade i rätt ögonblick som Jake E (Joacim Lundberg) knöt band med gitarristen Jesper Strömblad, ett vänskapsförhållande som fördjupades genom åren. Även när Strömblad lämnat en av Sveriges största metalakter och Jake E sedermera hittat en egen musikerkarriär som en av tre sångare i Amaranthe.
Det är en av huvudanledningarna till att Cyhra existerar. För samtidigt som Amaranthe-karriären snurrade för fullt med albumen ”Massive addictive” (2014) och ”Maximalism” (2016) hade Jake E en önskan om att uttrycka något eget. Parallellt med detta arbetade Strömblad med låtar till en tänkt sologiv – och över en kopp kaffe kände de båda musikerna att de borde slå sina påsar ihop. När även basisten Peter Iwers (som också han lämnat In Flames förra hösten) och Annihilator/Luca Turilli’s Rhapsody-trummisen Alex Landenburg sedermera anslöt blev Cyhra en komplett grupp.
Singeln ”Karma” släpptes för två veckor sen, men i dag har Aftonbladet Musik den stora äran att premiärvisa videon – först i världen. Låten är hämtad från fullängdaren ”Letters to myself”, som släpps den 20 oktober via Spinefarm/Universal, och känns som en rimlig presentation av detta nya men ack så supermeriterade projekt. Strömblads karakteristiska melodislingor går att känna igen från In Flames mest uppskattade ”Clayman”/”Reroute to remain”-dagar och med Jake E:s lättidentifierade stämma i förgrunden kommer ingen Amaranthe-anhängare att känna sig förvirrad.
Så, varsågoda. Hälsa på Cyhra för första gången i rörlig form. Det här kommer knappast vara det sista du läser om gruppen i detta forum.

 • Tjänstgörande nöjesredaktör: Sandra Wejbro
 • Nöjeschef: Andreas Hansson
 • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lena K Samuelsson
 • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
 • Redaktionschef: Karin Schmidt
 • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
 • Org.nr: 556100-1123
 • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
 • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
 • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
 • Telefon växel: 08 725 20 00
 • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB