Startsida / Inlägg

Vackra förluster med Margo Price

av Markus Larsson
Skärmavbild 2017-10-27 kl. 09.00.39
Margo Price. Ett tecken på att countryartister är rätt ute är att deras skivor innehåller en magisk ballad med Willie Nelson. Foto: AP
Margo

RateMargo Price
All American made
Third Man/Warner

COUNTRY ”Lite smärta har aldrig skadat någon.”
I låten ”A little pain” skriver Margo Price en textrad som kan bli en slogan för hennes karriär och countrymusik över huvud taget.
Den andra skivan med låtskrivaren och artisten från Nashville, Tennessee duckar inte för mycket som kommer i hennes väg.
34-åringen har gjort ett lysande album om Jack Daniels och amfetamin, kokaincowboys och löneskillnaderna mellan kvinnor och män. Apropå det sista ämnet konstaterar hon krasst att kvinnor har arbetat som slavar sedan USA grundades 1776. Och vad gäller lönen? Som att riva sönder halva dollarsedeln.
Hon är lika tuff mot omvärlden som mot sig själv. För varje textrad om Ronald Reagan eller sexism sjunger Margo Price om att hennes svagheter tyvärr brukar vinna.
Vid ett tillfälle citerar hon Levon Helm som spelade trummor i The Band:
”Jag håller inte på med det här för min hälsas skull.”
På ett sätt känns Margo Price som en fortsättning på countrymusikens outlaw-tradition – männen som på 70-talet rumlade runt som om de ville vara Keith Richards i stetsonhatt. Men det finns inget romantiserade över hennes texter. Snarare är de uppriktiga och hårda läxor om att dina val och din karaktär formar ditt liv. Hon skriver dessutom oneliners som förtjänar att tatueras in på armen. När country är som bäst kan en kärnfull mening fortfarande säga mer om ditt liv än hundra tv-serier på Netflix.
Precis som debutskivan ”Midwest farmer’s daughter” ges ”All American made” ut av Jack Whites Third Man Records. Bolaget har etablerat sig som ett analogt alternativ i en digital värld. Vilket naturligtvis innebär att soundet är djupt traditionellt. Men att begära att alla countryartister ska utveckla genren är lite som att be Willie Nelson sluta puffa gröna löv – vad är poängen?
Margo Price är ändå en av de bästa och mest unika countryartisterna på flera år. Det är lätt att jämföra med Bobbi Gentry. Eller varför inte med en våra största rockstjärnor – Dolly Parton? Mest av allt tänker jag på Kimmie Rhodes och hennes något bortglömda 90-talsklassiker ”West Texas heaven”.
Både ”West Texas heaven” och ”All American made” innehåller dessutom en förtrollande vacker duett med Willie Nelson. I balladen ”Learning to lose” med Price och Nelson snöar det över prärien. Och det tidlösa budskapet är lika gammalt som country:
Att lära sig förlora.

BÄSTA SPÅR: ”Learning to lose”. En av de där balladerna som nästan uppmanar dig att sitta ensam och gråta i din öl. Det känns bättre efteråt.
VISSTE DU ATT… Margo Price först ville bli soulartist? Hon har James Brown och Etta James som idoler.
LYSSNA OCKSÅ PÅ: ”West Texas heaven” med Kimmie Rhodes. Det bedårande albumet var ett av de centrala verken under 90-talets americana.

LÄS FLER SKIVRECENSIONER HÄR!

 

 • Tjänstgörande nöjesredaktör: Sandra Wejbro
 • Nöjeschef: Andreas Hansson
 • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lotta Folcker
 • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
 • Redaktionschef: Karin Schmidt
 • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
 • Org.nr: 556100-1123
 • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
 • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
 • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
 • Telefon växel: 08 725 20 00
 • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB