Startsida / Inlägg

Veckans singlar: Taylor pratar bebisspråk och reptilrap med Future och Young Thug

av Per Magnusson
Skärmavbild 2017-10-20 kl. 15.15.39

Vi väntar fortfarande på Taylor Swifts stora stund 2017. Future slår inte av på arbetstakten. Linnea Henriksson sprider sin tjusiga stämma över vårt avlånga land. Och Maroon 5 har skaffat ännu fler tatueringar.
Det är rubrikerna i veckans singlar.

RateTaylor Swift
Gorgeous
Universal
POP Här sitter jag och drömmer om en ny, überromantisk månskensballad i stil med ”You are in love”. Eller varför inte en superhit i stil med ”Style”. Men det verkar som Swift anno 2017 ständigt plockar fram sitt inre, trotsiga barn. Lyssna bara på hur ”Gorgeous” börjar. Med bebisspråk? Två sekunder in i låten är hoppet således bortblåst. I den tredje singeln från kommande albumet ”Reputation” är Taylor förtjust i en dude som är sjukt snygg. Hon kan inte ens prata med honom, så snygg är han. Behållningen av låten är ändå ett fint – vad låtskrivare skulle kalla för – ”pre-chorus”. Samt när kattälskaren Swift visar prov på sitt patenterade popgeni i raden ”Guess I’ll just stumble on home to my cats/Alone, unless you wanna come along, oh!”. Och oavsett ovanstående: efter tre, fyra lyssningar har låten byggt bo i högra hjärnhalvan och vägrar flytta ut.

RateFuture, Young Thung, Offset
Patek water
Atlantic
HIPHOP Överraskningssläpp är inte så överraskande längre. Att Future och Young Thug postade några ormar på sociala medier natten till i dag är därför ingenting som stoppar internet. Rapparna har dessutom tidigare delat med sig av bilder från en videoinspelning, så en kunde förstå att de hade någonting lurt på gång. (Det visade sig vara fullängdssamarbetet ”Super slimey”.) Vad som är mer överraskande är hur den nyss Sverige-aktuelle Future hinner göra så mycket musik. Han har ju trots allt redan släppt två album i år. I ”Patek water” får rapduon sällskap av Migos-mannen Offset. Till ett blippigt beat leker trion samtidstrap. Det låter som en fredag eftermiddag efter ungefär två öl och lika många panodil.

RateVadå
Linnea Henriksson
Sony
POP Linnea Henriksson har en fantastisk, luftig röst som svävar i gränslandet mellan jazz och pop. Hennes texter verkar alltid ta plats i en småstad, på väg på en lokalbuss, med skogen swishande förbi utanför fönstret. Allt detta är intakt på nya singeln ”Vadå”. Addera en bomullsmjuk och smakfull produktion, som inte känt sig vilsen på Cherries senaste album. ”Vadå” är hämtad från Linnea Henrikssons kommande, självbetitlade album som släpps 24 november. Missa inte heller Spotify-podden ”Equalizer”, där den meriterade radioprogramledaren bland annat pratar om jämställdhet i musikbranschen med gäster som First Aid Kit och Tove Lo.

RateMaroon 5, Asap Rocky
Whiskey
Universal
POP Maroon 5 är ett band som rör upp känslor. Det är lite svårt att förstå varför. Är det inte lite som att hysa väldigt starka åsikter om bokhyllan Billy? Jag tyckte mycket om Kalifornien-sextetten när de kom 2002. Främst för att de bröt mot dåtidens rigida rockism och vågade spela slick soulpop. Som ett tidiga 00-talets The Style Council framstod Maroon 5 som före sin tid. Nu? Kvar finns en gravt tatuerad sångare som kvider fram rader som ”I never knew that love was blind/ ’Til I was hers/But she was never mine/ Yeah, I was reckless, but I let it burn/’Til she kissed me like a whiskey”. Några rader från ASAP Rocky kan inte rädda det faktum att Maroon 5 har blivit allt det som jag en gång uppskattade dem för att de inte var.

ALLA ”VECKANS SINGLAR” FINNS HÄR!

LÄS FLER SKIVRECENSIONER HÄR!

 • Tjänstgörande nöjesredaktör: Sandra Wejbro
 • Nöjeschef: Andreas Hansson
 • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lena K Samuelsson
 • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
 • Redaktionschef: Karin Schmidt
 • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
 • Org.nr: 556100-1123
 • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
 • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
 • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
 • Telefon växel: 08 725 20 00
 • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB