Startsida / Inlägg

Anna Ternheim väcker alla känslor

av Natasha Azarmi
Anna Ternheim briljerar — i både sina egna och i andras låtar. Foto: Kicki Nilsson/Icon
Anna Ternheim briljerar — både i sina egna och i andras låtar. Foto: Kicki Nilsson/Icon

ÖREBRO. Anna Ternheims svenska turnépremiär blir stundvis så intensiv att hela publiken sitter på helspänn.

RateAnna Ternheim
Plats: Konserthuset, Örebro. Publik: 450. Längd: 90 minuter. Bäst: ”Lovers dream” och ”Holding on”. Sämst: Det borde inte finnas några tomma platser.

Anna Ternheims stillsamhet rymmer mycket. Sorgen i att bli lämnad och glädjen i att äntligen hitta rätt. Det bitterljuva i att blicka tillbaka på det som en gång varit och lyckan i att veta att allting ordnar sig till slut. Allt det som är livet, helt enkelt. Och livet platsar fint i Ternheims händer när hennes trygga ord sköljer över oss i kväll.
På sin turné har hon med sig Martin Hederos från bland annat The Soundtrack Of Our Lives. Ternheim berättar att de träffades ”lite snurriga med ett glas i handen”. Äntligen hade båda tid till ett samarbete. ”Äntligen”, instämmer Hederos.
Med hjälp av fiolen skapar han en spänning och en dramaturgi som får publiken att sitta på helspänn. Hans klaviatur kompletterar Ternheims ljuva stämma och hans pianovals, som fått namnet ”Slottsskogen”, förtrollar. Jag tror mig höra en och annan snyftning. När de båda kommer samman i låtar som ”Lovers dream” och ”Holding on” blir resultatet lika slående som häpnadsväckande.
Som många gånger förr sjunger Ternheim även andras låtar. Och som alltid tillför hon ett ytterligare djup till dem. I kväll är det svårt att tro att Backstreet Boys ”Show me the meaning of being lonely” skrevs med Max Martins penna. 
Hennes tolkning av Josh Turners ”The longer the waiting (the sweeter the kiss) får i sin tur publiken att sitta i total tystnad för att efteråt bryta ut i ett fullskaligt jubel.
I ett av sina mellansnack berättar huvudpersonen om gången då hon varken hade släppt musik eller turnerat på fyra år. ”Jag började fundera på att leta jobb”, säger hon. Då kändes det som att tiden hade sprungit ifatt henne. ”Men det gör den aldrig, det är bara kroppen som blir äldre”. Hon börjar spela ”For the young” som i kväll blir en värdig hyllning till livet. Jag undrar om rösten alltid varit så ansträngningslöst pricksäker.
”Jag har fortfarande inte gjort en skiva man kan dansa till. Jag hoppas det kommer”, säger Anna Ternheim innan vackra ”Solitary move”. Men de stående ovationerna vittnar om att publiken trivs utmärkt i hennes stillsamhet.

ALLA LÅTARNA: 1. Off the road 2. Maya 3. Still a beautiful day 4. The longer the waiting (the sweeter the kiss) 5. Better be 6. Lover’s dream 7. Solitary move 8. Somebody’s outside 9. All the way to rio 10. For the young 11. Slottskogen 12. 4 in the morning 13. Holding on 14. What have I done 15. My heart still beats for you EXTRANUMMER: 16. Let it rain 17. Today is a good day 28. Show me the meaning of being lonely
Här kan ni se Anna Ternheim: Umeå 25/11, Stockholm 26/11, Norrköping 28/11, Malmö 29/11, Göteborg 30/11-1/12, Ystad 2/12, Växjö 3/12, Stockholm 5/12, Vara 6/12, Oslo 7/12

LÄS FLER KONSERTRECENSIONER HÄR!

 • Tjänstgörande nöjesredaktör: Sandra Wejbro
 • Nöjeschef: Andreas Hansson
 • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lotta Folcker
 • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
 • Redaktionschef: Karin Schmidt
 • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
 • Org.nr: 556100-1123
 • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
 • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
 • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
 • Telefon växel: 08 725 20 00
 • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB