Future Islands är barnsligt briljanta
avFuture Islands
Plats: Münchenbryggeriet, Stockholm. Längd: 90 minuter. Publik: Fullt. Bäst: ”Cave” och ”Seasons (waiting on you)”. Och Samuel Herrings danssteg, såklart. Sämst: De hade behövt en större lokal.
”This is gonna be a really good night”, säger Samuel Herring. Han håller sitt ord.
Münchenbryggeriet har sällan varit med om något liknande.
Det är svårt att prata om Future Islands utan att nämna bandets framträdande på David Lettermans ”Late show” för tre år sedan. Det var där Baltimore-kvartetten, då fyra album in, fick sitt stora genombrott. Amerikansk tv ägnade för en sällsynt gångs skull bästa sändningstid åt synthpop och en frontman som står i gränslandet mellan galenskap och passion. Framträdandet blev en viral succé.
Tre år senare är Münchenbryggeriet fyllt till varje hörn. Människor slår sig fram i publikhavet för att få en skymt av scenen.
Bandet går på till temat från ”Ghostbusters” och i Halloween-kostymer. ”Vi hade ju sett dumma ut om vi spelade i vanliga kläder”, säger sångaren Samuel Herring som i kväll föreställer Dracula. När de första tonerna av ”Beauty of the road” drar igång lovar han att det här kommer att bli ”a really good night”.
Herring är en man av sitt ord. Den som tycker att Future Islands låter bra på skiva har inte sett dem live, inte hört Herring både growla och gå upp i falsett i samma andetag, sett honom gå ner på knä i desperation eller slänga armarna i luften av ilska.
”This song is for the Swedish Democrats. Fuck off!”, utbrister sångaren innan bandet börjar spela ”Cave”. Publiken jublar. ”The fear that keeps me going and going and going is the same fear that brings me to my knees” sjunger han. Herring drar sig i håret, springer från ena sidan av scenen till den andra i total frustration.
”Tysen tak”, säger han när låten är slut och håller ett brandtal; det är upp till oss nu. Tillsammans måste vi övervinna deras hat. ”Trust me, I know. I’m from a fucked-up country”. Lokalen bryter ut i skratt.
Bandet är enastående, deras frontman briljant. När han slår sig på bröstet i förtvivlan är han som en åttaåring som blivit bestulen på sitt Halloween-godis. Andra gånger är han en 80-åring som precis tagit farväl av sin älskade. Alltid med lika mycket känsla. Och alltid i gränslandet mellan galenskap och passion.