Startsida / Inlägg

Weeping Willows gör årets vackraste julkonsert

av Markus Larsson
Skärmavbild 2017-11-28 kl. 23.02.27
Magnus Carlson och Carolina Wallin Pérez är två orsaker till att Weeping Willows än en gång gör den enda julshowen som egentligen behövs. Foto: Joakim Nordlund

RateWeeping Willows
Julpremiär: Kulturens hus, Luleå. Publik: Fullsatt. Längd: 1 timme och 37 minuter. Bäst: Avslutningen med ”Christmas in prison”, ”Broken promise land” och ”Oh holy night”. Sämst: Inte mycket. Skulle väl vara att Magnus Carlson inte har lärt sig alla texter ordentligt ännu. Fråga: När ska de spela in The Everly Brothers ”Christmas Eve can kill you”?

LULEÅ. Bandets julkonserter är förhoppningsvis en tradition som aldrig slutar.
När det gäller den brutalt misshandlade genren julkonserter behövs egentligen inget annat än Weeping Willows.
Den största missuppfattningen om julmusik är att den ska vara en förbannad fars.
Ett soundtrack till den årliga firmafesten i december, rattad av diverse profiler från Melodifestivalen, till exempel. Det brukar vara en öronfientlig bombmatta av dålig smak och löjliga upptåg.
Någon borde också sätta kniven i den irriterande och felaktiga uppfattningen att julmusik ska vara glad. Det är lika dumt som att reggae skulle ha något med lyckliga badankor i bar överkropp nere på stranden att göra.
Jag kan också förstå folk som instinktivt hatar genren. I ett land där noll koll märkligt ofta belönas med guldklocka och diplom fräter muzaken som fyller shoppinggalleriorna den närmaste månaden hål i hjärnan.
Jämfört med allt det är en julkonsert med Weeping Willows som att komma hem och bli bjuden på årgångsvin.
Under ledning av Magnus Carlsons röst hänger gruppen upp julen på rätt gran.
Den bästa julmusiken handlar alltid om några av de ledsnaste countryballaderna som har gjorts. Den måste hela tiden gå att härleda till Frank Sinatra och Elvis Presley och några av soulmusikens största namn.
Weeping Williams blandar covers på Stevie WonderGlasvegas och Bee Gees med egna original. Det senare är inte ett dugg konstigt. När bandet började för 20 år sedan lät de som ett The Righteous Brothers som stod ute i regnet med slokande tomteluvor och sjöng långsamma julpsalmer under helt fel årstid.
Samtliga gäster på scen gör dessutom konserten bättre, som Carolina Wallin Pérez. Och blåssektionen med Per ”Ruskträsk” Johansson och Goran Kajfeš placerar hela tiden musiken på en förtrollande vacker och snöig gata i New York efter att jazzklubbarna har stängt. Eller möjligen i Bedford Falls.
Weeping Willows visar framför allt att ingen jul är komplett utan John Prines ”Christmas in prison”.

LÄS FLER KONSERTRECENSIONER HÄR!

LÅTLISTA 1. Christmas time is here again 2. The moon is my witness 3. (We’re in) different places 4. You’re all I want for Christmas 5. Pretty paper 6. Go find you happiness 7. Eternal love 8. My love is not blind 9. Blue and alone 10. A snowflake fell (and it felt like a kiss) 11. First of May 12. The burden 13. Merry Christmas baby 14. Someday at Christmas 15. Snow (like the snow) 16. Let Christmas be the reason EXTRANUMMER 17. Christmas in prison 18. Broken promise land 19. Oh holy night

Här kan ni se Weeping Willows julkonserter: Luleå 29/11, Umeå 30/11, Stockholm 1-2/12, Linköping 5/12, Eskilstuna 6/12, Jönköping 7/12, Varberg 8/12, Helsingborg 9/12, Göteborg 10-11/12, Västerås 13-14/12, Örebro 16/12, Hudiksvall 17/12, Gävle 19-20/12, Uppsala 21/12, Karlstad 22/12.

 • Tjänstgörande nöjesredaktör: Sandra Wejbro
 • Nöjeschef: Andreas Hansson
 • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lena K Samuelsson
 • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
 • Redaktionschef: Karin Schmidt
 • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
 • Org.nr: 556100-1123
 • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
 • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
 • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
 • Telefon växel: 08 725 20 00
 • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB