Startsida / Inlägg

Jill Johnson gör ett fräsigt cocktailmingel av julen

av Markus Larsson
Skärmavbild 2017-12-14 kl. 19.03.09
Swing it, magistern, swing it. Foto: Anders Deros
Johnson

RateJill Johnson
Christmas island
Capitol/Universal

JULMUSIK De bästa jullåtarna har inget med tomten att göra.
Från början var åtminstone inte tanken att de skulle spelas på radion i december eller fungera bredvid Triad på en säsongsanpassad spellista.
Joni Mitchells ”River” är ett exempel. Balladen gavs ut 1971 på albumet ”Blue”. Den var kulmen i hennes magnifika sångcykel om förälskelser och uppbrott.
I ”River” blir julen en symbol för ensamheten efter en separation. Det kan vara årets värsta högtid för den som inte vill eller kan vara med. Joni Mitchell drömmer om att ta på sig skridskor och fly bort på isen. När pianot spelar en snutt från ”Jingle bells” känns allt bittert och ironiskt.
I dag är ”River” en julklassiker och en av Mitchells populäraste låtar. Minst en ny tolkning släpps varje år. Och om Mitchell kan lyckas förtjänar även ”Ruby’s arms” med Tom Waits att bli en evergreen som återkommer första advent varje år.
Finns en anledning till att jag nämner just Mitchell och Waits. Deras låtar är precis allt som Jill Johnsons julskiva inte är.
Redan i första låten sjunger Johnson om att hänga upp julstrumporna i en kokospalm. Vore det inte kul att fira jul i en kanot? Beror väl på vem du frågar. Musiken är glöggfryntligt arrangerad och elegant dirigerad av Anders ”Mannen med pinnen” Berglund och befinner sig minst sagt långt från Rubys armar.
Det låter som att Jill Johnson swingar runt, spiller ut en cocktail i den inlagda sillen och spetsar julskinkan med en mycket välpolerad klack.
Och var inte orolig – precis som Benjamin Syrsa sjunger hon ”When you wish upon a star” mot slutet så att alla tecknade djur på tv suckar av beundran.
Det är fingerknäppande feel good-jul i Frank Sinatras anda. ”Christmas Island” är som den där julgranen som står och glittrar i din närmaste shoppinggalleria.
I längden blir det som att sätta i sig två chokladaskar för mycket den 24 december, men ingen behöver tvivla på proffsnivån i leveransen av orkestern, Berglund och Johnson.
Men för att väga upp mingelsockret på ”Christmas island” borde den logiska fortsättningen nästa år bli en djupblå countryskiva.
Förslagsvis bör den innehålla en cover på The Everly Brothers ”Christmas Eve can kill you”.

BÄSTA SPÅR: ”What are you doing New Year’s Eve?”, med sin känsla av nedsläckt bar i New York.
VISSTE DU ATT… ”White Christmas” med Bing Crosby från 1942 har sålt i över 100 miljoner exemplar. Den beräknas vara världens mest sålda singel.
LYSSNA OCKSÅ PÅ: ”Tinsel and lights” med Tracey Thorn. Hon får till och med en låt av The White Stripes att låta 24 december.

LÄS FLER JULMUSIKRECENSIONER HÄR!
LÄS FLER SKIVRECENSIONER HÄR!

 • Tjänstgörande nöjesredaktör: Sandra Wejbro
 • Nöjeschef: Andreas Hansson
 • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lotta Folcker
 • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
 • Redaktionschef: Karin Schmidt
 • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
 • Org.nr: 556100-1123
 • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
 • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
 • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
 • Telefon växel: 08 725 20 00
 • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB