Startsida / Inlägg

Miguel blir politisk på nya albumet

av Per Magnusson
MIGUEL (1)
Har Miguel adopterat The Weeknds avklippta hår? Foto: Pressbild

miguel-war-leisure-cover-thatgrapejuice-600x586RateMiguel
War & leisure
RCA/Sony

SOUL Nyheten om att sängkammarsoulmannen Miguel var i färd med att släppa sitt ”politiska album” kom ungefär samtidigt som singeln ”Sky walker”. I den partytörstande låten fick man verkligen leta efter politiska budskap med lupp. Det mest intressanta ställningstagandet i videon var att gästen Travis Scott, rhymande från ett biltak, bar en Pantera-tröja. Ett ytterligare bevis på att rapvärlden adopterat metal-estetiken.
Till Miguels försvar har han inför släppet av sitt fjärde album även gjort en cover på Pussy Riots ”Make America great again” och passningar till den oundviklige Donald Trump flashar ständigt förbi i sovrumsscenerna på ”War & leisure”.
”Banana clip” är på ytan klassiskt vidlyftig Miguel-soul, bara med textrader som ”missiles in the sky” och ”terror on my mind”. I ”Come through and chill” rappar gästen J. Cole om polisbrutalitet och om hur Trump manipulerar fattiga vita. Tydligast är samhällskritiken i gitarrballaden ”Now”, Miguels mest politiska låt hittills, i vilken han läser en lång monolog adresserad den amerikanska presidenten.
Miguel växte upp med en afroamerikansk mamma i Los Angeles San Pedro-kvarter, hans pappa immigrerade från Mexiko som barn. ”War & leisure” är ännu ett bevis på att ingen undgår Trumps USA, popstjärnor är inte förskonade. Musiken målar bilder av hur festen och älskogen fortsätter, men hela tiden med CNN:s dystopiska nyheter flimrande i bakgrunden.
BÄSTA SPÅR: ”Now”.

LÄS FLER SKIVRECENSIONER HÄR!

 • Tjänstgörande nöjesredaktör: Sandra Wejbro
 • Nöjeschef: Andreas Hansson
 • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lena K Samuelsson
 • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
 • Redaktionschef: Karin Schmidt
 • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
 • Org.nr: 556100-1123
 • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
 • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
 • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
 • Telefon växel: 08 725 20 00
 • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB