Startsida / Inlägg

Veckans singlar: Little Jinder, Lykke Li och en skogstokig Justin Timberlake

av Per Magnusson

Skärmavbild 2018-01-19 kl. 15.19.41Little Jinder håller Lykke Li i handen för ett farväl. Justin Timberlake hugger ved i skogen. The Chainsmokers gör ingen som gillar The Chainsmokers besviken och Troye Sivan – lyssna på honom!

RateLittle Jinder feat. Lykke Li
Hålla handen
Warner
POP Över två album har Little Jinder vänt på varje fimpad gatsten av den lika euforiska som hjärtsnörpande ungdomen. Det här är början på hennes farväl till densamma. ”Allvarligt talat – ingen aning”, svarar hon på frågan om hon ens kommer att vara Little Jinder längre i en intervju med Musikguiden i P3. ”Jag har aldrig nånsin tänkt långt fram”, fortsätter hon.
En sund inställning till att vara artist. På första singeln från tredje albumet med den tydliga titeln ”Hej då” gör Jinder en duett med Lykke Li. ”Hålla handen” är en bitterljuv pophit byggd av ett brisigt beat där duon parafraserar Lykkes ”I follow rivers”. Låten uppdaterar det svenskaste vi har – Svensktoppspopen – men placerar den i en modern kontext från första sekund (texten börjar till exempel med orden ”Little Jinder”, likt en Mike Will Made It-produktion). Med refrängraderna ”Känns som alla springer om mig/Som att alla andra har så mycket mer” ringar hon in den ensamhet, rädsla och fåfänga som ingen av oss är immun mot när vi motvilligt blir vuxna i ett inferno av bilder på mysiga parmiddagar och perfekta bebisar i våra telefoner.

RateJustin Timberlake
Supplies
Sony
POP ”Har Justin Timberlake blivit Bon Iver?”, frågade sig internet med andan i halsen när Memphis-entertainern annonserade sitt femte album ”Man of the woods”. På omslaget står en skäggig Timberlake i skogen, till ena hälften klädd i svart Las Vegas-kostym och till andra som lumberjack. I en övertydlig trailer poserar han i bar överkropp vid en lägereld.
Musiken som följde – förstasingeln ”Filthy” – präglades emellertid av samma funk som en gång kom med prefixet ”framtids”, men som i dag blivit 36-åringens trygga signum. Det andra smakprovet ”Supplies” är producerad av The Neptunes. I låten lovar Timberlake att bli en frälsare efter mänsklighetens undergång, eftersom han är utrustad med ursprungliga förnödenheter som trä, ljus och en generator. Själva musiken? Förvirrad pappa-trap. Återstår att se om vi blir klokare på Timberlakes nya riktning efter stjärnans Super Bowl-framträdande 4 februari.

RateThe Chainsmokers
Sick boy
Sony
POP Det känns tryggt att The Chainsmokers är tillbaka med en ny singel blott 18 dagar in på det nya året. Som för att påminna oss om sin existens. Ty vad vore väl samtiden utan Chainsmokers? ”Sick boy” är tänkt att peka ut en ny riktning för duon. Och visst, en mer pianodriven och poppig känsla märks. Men mest av allt har Alex Pall och Andrew Taggart skrivit en hymn till sitt eget, ärligt talat, ganska tomma uttryck: ”Welcome to the narcissism/Where we’re united under our indifference”. I låtens epilog blir de mer reflekterande: ”How many likes is my life worth”? 9 mars ger The Chainsmokers en konsert på Tele2 Arena. Jag spår att konserten får cirka en miljon likes av Sveriges samlade högstadiekillar.

RateTroye Sivan
The good side
Universal
POP Jag gillar verkligen Troye Sivan, den 22-årige australienska artisten som började sin karriär som vloggare (videobloggare). Han är androgyn, bildskön som en dag och har den för en popstjärna lika sällsynta som livsnödvändiga förmågan att kunna förvandla banaliteter till magi. Som i nyss släppta singeln ”My my my”. Precis som Tove Styrke har Troye Sivan en tydlig idé med sitt artisteri, vilket singlar ut honom från den grå massa av generiska produkter som varje vecka strömmar ur New Music Friday. Den nya låten ”The good side” är en i sammanhanget överraskande och oerhört trevlig ballad. Om en nu ska envisas med att dra paralleller så befinner den sig med sin modernt eklektiskt produktion i gränslandet mellan Elliot Smith, svenska JJ och Daft Punk.

ALLA ”VECKANS SINGLAR” FINNS HÄR!

LÄS FLER SKIVRECENSIONER HÄR!

 • Tjänstgörande nöjesredaktör: Sandra Wejbro
 • Nöjeschef: Andreas Hansson
 • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lotta Folcker
 • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
 • Redaktionschef: Karin Schmidt
 • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
 • Org.nr: 556100-1123
 • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
 • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
 • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
 • Telefon växel: 08 725 20 00
 • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB