Startsida / Inlägg

Mer vanilj än glass

av Markus Larsson
Skärmavbild 2015-04-09 kl. 15.28.05
En ung man och en gitarr. Det är Shawn Mendes till höger. Foto: AP

shawn-mendes-handwritten-coverplus2Shawn Mendes
Handwritten
Universal

POP Båda kommer från Kanada.
Båda upptäcktes när de sjöng andras låtar på Youtube. Båda blev en sensation på sociala medier innan sitt första album. Det är omöjligt att inte tänka på Justin Bieber när man läser om hans landsman och efterföljare Shawn Mendes.
Mendes är fortfarande så färsk att han bäst presenteras i siffror. 700 biljetter sålde ut på en minut när han gjorde sin första konsert i Sverige i februari. Han har över 2,5 miljoner följare på Twitter respektive Instagram samt 70 miljoner visningar på Youtube. Med genombrottssingeln ”Life of the party” blev han den yngsta artisten någonsin som blev topp 25 med en debutsingel på amerikanska Billboardlistans Hot 100. Shawn Mendes är 16 år gammal.
Räcker det så? Bra.
Redan från början märktes det att Justin Bieber, med sin klassiska och svårmodiga ”Ung rebell”-look, odlade en lite hårdare bad boy-image. Ur den synvinkeln är Shawn Mendes mer vanilj.  Med akustisk gitarr, dessutom.
Eller rättare sagt: musikaliskt är han stundtals så mycket vanilj att han hade kunnat säljas som glass. Låtarna är så väluppfostrade att de viker din tvätt, håller upp dörren, rastar din hund och sköter om dina blommor under semestern.
I Aftonbladet sa Mendes att ”Life of the party” handlar om att vara tonåring och att kämpa med att vara nöjd med sig själv. Albumet går i samma spår och ”tonart”. Han bär sin försiktiga blyghet som en badge på bröstet.
Mendes har också en uppriktig och trovärdig värme som många andra artister i samma genre saknar. Alla tonåringar vill vara vuxna och låta äldre än de är. Här märks det främst i musikens brådmogna sound.
Shawn Mendes arbetar bland annat med svenska producenten och låtskrivaren Martin Terefe, som bland annat ligger bakom hits med Jason Mraz (”I’m yours”) och album med Ron Sexsmith (”Retriever”).  16-åringen är ofta moloken i ett radiovänligt AOR-landskap.
Vid närmare eftertanke – om Mendes är en tronföljare till någon är det nog snarare till Mraz än Bieber. Världen behöver kanske en stjärna till som sjunger och skriver musik som vill smälta in och passa alla.
Vi ses nog på Globen.

Bästa spår: ”Never alone”. Tonårsångest i form av en vissling.

Visste du att… Mendes är förband till Taylor Swift på hennes turné i Nordamerika?

Lyssna också på: ”Red” med Taylor Swift. Blir drottningen av dramapop någonsin bättre än här?

  • Tjänstgörande nöjesredaktör: Sandra Wejbro
  • Nöjeschef: Andreas Hansson
  • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lena K Samuelsson
  • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
  • Redaktionschef: Karin Schmidt
  • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
  • Org.nr: 556100-1123
  • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
  • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
  • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
  • Telefon växel: 08 725 20 00
  • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB