Startsida / Inlägg

Nytt från Les Big Byrd: ”Stockholm är ett ont ställe som suger”

av Rebecka Ljung
Såhär ser nya EP:n ”Stockholm death star” ut.

Inga Nicki Minaj-förseningar här. Precis som utlovat släppte Teddybears nyligen en låt med Baby Trish – och nu kan undertecknad avslöja att Jocke Åhlunds andra band Les Big Byrd är redo för två (!) nya släpp. Sångaren berättar om bandets känsla för Stockholm – som en kall, ond dödsstjärna.

Två EP:s med fyra låtar vardera (drygt 50 minuter musik) får vi snart från den spacerockiga, svenska supergruppen Les Big Byrd. Alstren landar ute i skivhyllorna (om det finns några kvar?) några dagar in i maj.

”Stockholm death star” och ”Liquid sky” släpps på två olika etiketter. Den andra ges ut som picture disc av göteborska Höga Nord Rekords, som ett tack för att de släppte Les Big Byrds tidiga musik.

– De är en så jävla nyttig vitamininjektion i musik-Sverige. Vi har ju inte blivit Mariah Carey, direkt – men vi har vuxit lite nu. Då tycker vi det känns schysst att supporta genom att släppa grejer hos dem, säger gitarristen och sångaren Jocke Åhlund.

”Stockholm death star” och dess titelspår, som släpps på A Recordings, färgades starkt av Les Big Byrds inspelningsmiljö: Vinter-Stockholm. Med olika musikprojekt flänger Åhlund runt i världen, men hela livet har Stockholm varit hans bas. Han grubblar ofta på varför.

– Stockholm är ett ont ställe som suger. Under vintermånaderna är det mörkt hela tiden, och folk är sura och snackar skit om varandra när de trängs i tunnelbanan. De håller inte ens ihop och hjälper varann. Jag tycker det är en jättebra liknelse, säger musikern.

– Men man har kärlek till stället också, på nåt sätt. Stockholm är ju dödsstjärnan, men samtidigt är man ju lite Darth Vader själv. Man är ju lite ansvarig för att det är som det är.

Les Big Byrd, med Jocke Åhlund som tvåa från vänster. Foto: Dennis Wernersson.
Les Big Byrd, med Jocke Åhlund som tvåa från vänster. Foto: Dennis Wernersson.

På ”Stockholm death star” vill Les Big Byrd fånga den dåliga stämningen, men musiken är inte mörkare än vanligt, säger Åhlund. Han hoppas att lyssnarna kan generera eget ljus genom att gräva ner sig i mörk musik, som han själv brukar göra.

– När det är sådär mörkt och deppigt runt omkring så får man verkligen försöka anstränga sig för att hitta ljuspunkterna, om man ska överleva. Jag skapar ljuspunkter genom musiken, helt enkelt. Det är det enda som har hållit mig flytande hela vintern.

I maj smiter Les Big Byrd till USA för turné – om deras visum går igenom i tid den här gången. Förra året kunde de inte komma till Austin Psych Fest på grund av långsamt pappersarbete. De har även gig planerade på ett antikvariat i Dödsstjärnans stad och i Uppsala.

Sen kommer det nog ännu mer från ”They worshipped cats”-makarna.

– Vi släpper saker allt eftersom de är klara, och sen sammanfattar vi kanske allt med ett album. Antagligen i höst …

 • Tjänstgörande nöjesredaktör: Sandra Wejbro
 • Nöjeschef: Andreas Hansson
 • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lotta Folcker
 • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
 • Redaktionschef: Karin Schmidt
 • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
 • Org.nr: 556100-1123
 • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
 • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
 • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
 • Telefon växel: 08 725 20 00
 • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB