Startsida / Inlägg

Bäddat för succé

av Håkan Steen
Bäddat För Trubbel
Bäddat För Trubbel. Fantastisk musik för alla som inte skräms av ordet rock’n’roll. Foto: KEN ROCK
baddatfortrubbelplus4Bäddat För Trubbel
Två sjundedelar av ett liv
Ken Rock

ROCK Jag föll för Bäddat För Trubbel när de släppte sitt debutalbum ”Det här är inte New York” för fem år sedan. Låten ”Inte New York” kom som en välbehövlig punksmäll mot allt det uppblåsta och tomma: ”Det här är inte New York, det här är Malmö stad, så sätt inte näsan i vädret för du är lia skitt som jag”. Och: ”För att över femtio personer har läst din modeblogg tycker du att du är för fin för att stå i kö som folk”.
Den Malmö-typiska ”ah du, hur fan ser du ut?”-attityden har inte fångats bättre sedan Wilmer X släppte en låt som heter just ”Ah du, hur fan ser du ut?”.
Därmed inte sagt att Bäddat För Trubbel handlar om tråkig jante. Sångaren och låtskrivaren Andreas ”Hjelle” Hjelmér är bara väldigt bra på att se igenom skiten och på att säga massor av väsentligt om jobbtristess, kämpande kärlek och tillvarons eventuella mening utan ett enda onödigt ord.
För Bäddat För Trubbel sätter punkt så fort de är klara. Den längsta låten på detta deras tredje fullängdsalbum är 2.29 lång, den kortaste 1.04. Som lyssnare är det omöjligt att ha tråkigt.
Men så spelar också Bäddat För Trubbel lysande rock’n’roll. Tillika magnifikt ohipp sådan, med tydliga ekon från klassiska Malmö-akter som Problem och Kal P Dal, det alltför kortlivade Klippan-bandet Kommissarie Roy och, framför allt, tidiga Wilmer X.
Det är lika svartsynt som fyndigt, lika insiktsfullt som hejdlöst röjigt. Punk för vuxna. Ingen samtida svensk rock bryr sig troligen mindre om vad Laila Bagges villa kostar än den här.
Just därför behövs Bäddat För Trubbel, och trots att de hittills har verkat på pyttesmå bolag och i relativ medieskugga har de åtminstone i södra Sverige lyckats bygga upp en trogen livepublik.
”Två sjundedelar av ett liv” är det bästa och mest varierade de gjort, med mer pop och country i gitarrlarmet. Och de har sällan varit svängigare än i antikarriäristhymnen ”Du får lov att vara dålig”, med Hasse Gäfvert från Sator på furiöst boogiepiano.
Logiskt nog gästar även Nisse Hellberg från Wilmer X i låten ”Mer som dom”, en delikat pubstänkare om att vara introvert som han kunde ha skrivit själv.
Jag är inte alldeles säker på att Bäddat För Trubbel skulle vilja slå igenom eller om det ens vore bra för dem. Men jag vet att de har gjort en fantastisk skiva. Alla som inte skräms av ordet rock’n’roll borde genast lyssna.

BÄSTA SPÅR: ”Om det inte vore för spriten”. ”Hade det inte vart för spriten så hade jag vart alkoholist.” Regntung Möllan-country med utsikt mot gården.
VISSTE DU ATT… Bandnamnet kommer från filmen ”Bäddat för trubbel” med Richard Dreyfuss och Danny DeVito.
LYSSNA OCKSÅ PÅ: ”Kommissarie Roy” med Kommisarie Roy, ”Djungelliv” med Wilmer X, ”Problem” med Problem, ”Till mossan” med Kal P Dal och det mesta med Nick Lowe och Dr Feelgood.

 • Tjänstgörande nöjesredaktör: Sandra Wejbro
 • Nöjeschef: Andreas Hansson
 • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lotta Folcker
 • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
 • Redaktionschef: Karin Schmidt
 • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
 • Org.nr: 556100-1123
 • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
 • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
 • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
 • Telefon växel: 08 725 20 00
 • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB